Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

THELBERG: Alla vill vara bäst i Seoul

Flyget från Arlanda till Helsingfors och vidare till Seoul i Sydkorea tog 12 timmar. Det är ungefär lika lång flygtid till Tokyo.
Så det fanns gott om funderingar innan vi landade på den jättelika flygplatsen i koreas huvudstad, byggd på havsbottnen.

Hur är det möjligt att bli en världsspelare i bilbranschen i ett land som låg i ruiner efter Koreakriget på 1950-talet?

Likheterna är slående med två andra länder som också låg i ruiner efter andra världskriget; Tyskland och Japan.

Med hjälp från segrarmakterna, ett stöd från statsmakten och en okuvlig förmåga att se framåt har de skapat är dominerande ställning inom bilbranschen,

I Seoul är universiteten världsledande. De välbeställda familjerna skickar inte sina barn till USA:s college och universitet i samma omfattning som tidigare.

Läs också: Här är nya Volvon som ska kriga mot BMW och Mercedes

En annan orsak till det koreanska undret är tävlingsinställningen att vilja vara bäst. Om elektronikjätten LG bygger den högsta skyskrapan så vill inte Samsung ligga tvåa, de bygger en högre.

Biljätten Hyundai /Kia vill inte vara sämre och bygger nu en jätteskyskrapa. Kostnad 10 miljarder dollar!.

Samma inställning råder från dagis upp till universitet.

Trots det enorma trafikflödet (vi fick åka buss klockan sex på morgonen till Kias forsknings- och utvecklingscenter för att slippa köerna) verkar det bara rulla på utan stress. Inte en enda irriterande signal eller blink så långt ögat kunde nå.

Och var är alla poliser? Det tog ett dygn innan jag såg en polisbil. Förklaringen är en extremt låg brottslighet i landet.

– Folk har inte tid med sånt eftersom de är upptagna av sina karriärer och att ta sig till och från sina jobb. Här finns knappt någon arbetslöshet. Det handlar om "Competition", säger taxichauffören.

Men ni har inga nobelpristagare, kontrar jag snabbt.

– Men snart har vi också nobelpristagare. Många av dagens ungdomar orkar inte med alla krav, de vill frigöra sig och bli mer kreativa, säger vår chaufför som gärna framhåller att han gillar Abba.

– Dancing Queen, sjunger han när vi stannar till vid vårt hotell.