Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Hives förlorade Tambourine-mål

Annons

The Hives förlorade det uppmärksammade målet mot Tambourine Studios. Rockbandet tvingas därmed betala 3,8 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Tambourine har äntligen fått upprättelse efter en lång smutskastningskampanj, säger advokaten Claes Henriksson Svegfors.

Det var 2011 som The Hives stämde Tambourine Studios eftersom de ansåg att bolaget tagit för mycket betalt för sina tjänster samt förvaltat bandets pengar oansvarigt. The Hives begärde att få ett prisavdrag på 5,5 miljoner kronor, men tingsrätten dömde på fredagen i Tambourine Studios favör.

Enligt Tambourines advokat Claes Henriksson Svegfors var domen väntad.

Efter två och ett halvt år med förberedelser så har det hela tiden varit klart att de har haft väldigt lite att komma med, säger han.

The Hives för sena

I domen konstaterar tingsrätten att prisavdrag för den typen av tjänster som Tambourine Studios tillhandahåller inte har stöd i svensk lag. Dessutom anser tingsrätten att The Hives ställde sina krav alldeles för sent.

The Hives sångare Pelle Almqvist har inte läst domen själv, men har blivit informerad av sin advokat om innehållet i den.

Domen är felaktig och idiotisk och vi kommer att överklaga, säger han i en kort kommentar till TT.

Claes Henriksson Svegfors hoppas dock att konflikten nu kan läggas åt sidan.

Domen gör att Tambourine Studios kan fortsätta att göra musik och vi hoppas att The Hives också fortsätter med det de är bra på, säger han.

Tvisten mellan The Hives och Tambourine är en del av en större härva där flera band som låtit Tambourine Studios sköta deras ekonomi har stämt varandra på grund av lån mellan bolag som inte har betalats tillbaka.

Förlorade mot Cardigans

Det började 2010 när artisten Timbuktu upptäckte att hans bolag saknade nära fem miljoner kronor och stämde The Hives, Europe, Soundtrack of Our Lives, Weeping Willows och The Ark - de tvisterna har delvis lösts genom uppgörelser

I våras förlorade The Hives ett mål mot popgruppen Cardigans, som stämde The Hives på över 18 miljoner kronor i april 2011. The Hives dömdes att betala summan samt fem miljoner kronor i rättegångskostnader. The Hives överklagade domen och målet kommer att prövas på nytt i hovrätten.

The Hives har även stämt sin tidigare revisionsfirma på 138 miljoner plus ränta samtidigt som The Ark stämt The Hives, Cardigans och Weeping Willows.

Mer läsning

Annons