Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"The butler" gav Whitaker nytändning

Annons

För ett par år sedan tänkte Forest Whitaker ge upp sin karriär.

Sedan fick han huvudrollen i "The butler" som nu är en av hetaste filmerna inför kommande Oscarsutdelning.

Det är den bästa insats jag har gjort under hela min karriär, säger han när TT träffar honom på filmfestivalen i Cannes.

Det är den sanna berättelsen om en man som var betjänt i Vita huset i 34 år och tjänade 8 olika presidenter. I verkligheten hette han Eugene Allen, i filmen heter han Cecil Gaines och spelas av Forest Whitaker.

Hans hustru spelas av Oprah Winfrey, och i den stjärnspäckade filmen förekommer i övrigt bland annat John Cusack, Jane Fonda, Mariah Carey, Robin Williams, Liev Schreiber och Alan Rickman.

"The butler" får svensk premiär på fredag.

Betjäntutbildning

För att lära sig yrket gick han en utbildning som betjänt.

Jag hyrde in en kille som bodde hemma hos mig och lärde mig allt jag behövde veta. Hans filosofi var att jobbet innebar att ge service till mer än 100 procent.

Han säger att av de skådespelare som spelar de olika presidenterna i "The butler" var James Marsden, som spelar John F Kennedy, den som han kom närmast.

När han dör i filmen reagerade jag väldigt personligt. Jag kände det som om jag ville beskydda honom.

Gått i stå

Det långa tidsspannet gör att Forest Whitaker under filmens gång åldras från 30 till 90 år. Det var inga problem, säger han.

Mina mor- och farföräldrar var alla över 90 när de dog. Så jag vet hur jag kommer att se ut.

Forest Whitaker vann 2006 en Oscar för rollen som Idi Amin i filmen "The last king of Scotland". Han känner att sedan dess hade hans karriär gått i stå.

Jag tyckte inte att jag växte som skådespelare, jag kände mig inte inspirerad av det jag gjorde. Jag tyckte att karriären gick baklänges. Så jag hade allvarliga planer på att helt enkelt lägga av.

Lycklig igen

Men rollen i "The butler", som många tror kommer att ge honom en Oscarsnominering, ändrade detta.

Någonting hände, plötsligt känner jag mig lycklig igen. Jag tycker att det jag är kul.

Han har en rad filmer som kommer under det närmaste året och han hyser allvarliga planer på att regissera igen, någonting han inte gjort sedan 2004.

Dels funderar jag på en film om Richard Pryor. Jag har rättigheterna till hans dagböcker. Och jag har planer på film om Louis Armstrong. Jag har skrivit manuset och jag tänker spela huvudrollen. Jag älskar musik och jag kan spela instrument, så trumpeten vore inget problem för mig.

Mer läsning

Annons