Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailands parlament upplöses

Annons

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra har beslutat upplösa parlamentet och utlysa nyval så snart som möjligt. Val kommer troligtvis att hållas i Thailand den 2 februari nästa år, uppger en valkommissionär för Reuters.

Mer än 150 000 människor demonstrerade i Bangkok, tidigt på eftermiddagen. De tågade mot det thailändska regeringshögkvarteret.

Vi vill inte ha något val. Endast demonstranterna kan välja nästa regering, säger en anonym demonstrant till AFP.

Premiärminister Yingluck kommer att ställa upp i det kommande valet, uppger det thailändska regeringspartiets ordförande Jarupong Ruangsuwan. Oppositionen anser att premiärministerns beslut är otillräckligt och att striden går vidare.

I dag kommer vi att fortsätta vår marsch mot regeringsbyggnaden. Vi har ännu inte nått vårt mål. Upplösningen av parlamentet är inte vår målsättning, sade proteströrelsens ledare Suthep Thaugsuban. Även om parlamentet är upplöst och det blir val, är Thaksinregeringen fortfarande kvar.

Oppositionen anser att regeringen kontrolleras av Yinglucks bror Thaksin Shinawatra, som störtades från premiärministerposten 2006, och som nu lever i exil.

Suthep har tidigare gång på gång sagt att han inte vill ha nyval utan att ett "folkets råd" ska styra landet utan att utses i val.

Demonstranter i huvudstaden Bangkok har under flera veckor krävt Yingluck Shinawatras avgång. Oroligheterna fick ett par dagars paus i samband med kung Bhumibol Adulyadej 86:e födelsedag i torsdags. Men inför måndagen har Suthep manat till en sista kraftsamling.

På söndagen meddelade Thailands största oppositionsparti att samtliga dess parlamentsledamöter avgår.

Vi har beslutat att sluta som parlamentsledamöter för att demonstrera med folket mot Thaksin-regimen, sade Sirichok Sopha, ledamot för Demokratiska partiet i en tv-intervju.

På måndagen sade partiets ledare Abhisit Vejjajiva:

Upplösningen av parlamentet är "första steget" mot en lösning av Thailands politiska kris.

Tillfrågad om han kommer att delta i valet svarade Abhisit Vejjajiva:

I dag marscherar vi. Jag ska gå med folket till regeringsbyggnaden.

Mer läsning

Annons