Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailand vill begränsa bärplockare

Annons

Thailand vill att Sverige sätter kvoter för antalet bärplockare som tillåts arbeta här.

Inte aktuellt med den svenska modellen, enligt migrationsminister Tobias Billström.

Uppgifterna finns i tidningen Bangkok Post. Billström (M) har inte hört talas om några sådana initiativ från den thailändska regeringen, men tycker att det är "väldigt välkommet om man engagerar sig i de här frågorna", säger han till TT.

Han pekar dock på att den svenska modellen för arbetskraftsinvandring bygger på att arbetsgivaren själv bestämmer hur många som behöver anställas.

I sommar kom omkring 6 000 thailändska bärplockare - ofta fattiga bönder - till Sverige. Men trots att företagen ska garantera att plockarna får minst Kommunals minimilön på cirka 19 000 kronor i månaden fick över hundra personer åka hem tomhänta i år sedan deras thailändska bemanningsföretag inte betalat ut löner.

Man ska naturligtvis betala de löner och erbjuda de socialförsäkringsvillkor som man har sagt i anställningserbjudandena, men det finns ingen organisation eller myndighet som vet bättre hur många människor som faktiskt behövs, säger Tobias Billström.

Förutom de bärplockare som protesterade i Umeå och som nu driver en rättsprocess mot bemanningsbolaget i Thailand verkar de allra flesta av de cirka 6 000 plockarna ha fått sina löner i år, enligt Lena Ceder på Kommunal.

Vi har inte fått några indikationer från några andra ställen än så länge på att de inte har fått sina löner, säger hon.

Kommunal vill dock att politikerna gör mer, bland annat för att seriös verksamhet inte ska slås ut av oseriösa aktörer.

Vi vill att de ska få en schysst hantering när de kommer till Sverige, men genom att använda thailändska bemanningsföretag kringgår bärföretagen ansvaret i Sverige. Vi jobbar med det här på förbundsnivå och försöka påverka regeringen att ta nya tag kring det här. Det regelverk som finns är för svagt, vi måste kunna skydda arbetstagarna på ett bättre sätt.

Mer läsning

Annons