Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thailand tvångsavvisar tusentals

Thailands krigsmakt har inlett förberedelser för tvångsavvisning av tusentals asylsökande människor ur hmongfolket till Laos - trots internationella protester från människorättsorganisationer och bland annat USA.

5 000 soldater och tjänstemän anlände till ett flyktingläger i byn Huay Nam Khao i Phetchabunprovinsen vid halv sex på måndagsmorgonen lokal tid. Tillsammans med civila frivilliga ska de samla ihop lägerinvånarna för transport till Laos, sade överste Thana Charuvat som samordnar avvisningen.

Arbetet beräknas ta ett dygn. De körs till ett militärläger och sedan till Laos i hundratalet bussar, sade han till journalister.

Omkring 4 000 människor har sökt asyl i Thailand för att de fruktar förföljelser i Laos, sedan de stridit på USA:s sida under Vietnamkriget.

Tar "bråkstakar" först

Armén har sagt att den först inriktar sig på gruppledare och möjliga bråkstakar. De grips och skickas ut först, sade thailändaren Sunai Phasuk som är analytiker vid Human Rights Watch i New York.

Lokala myndigheter har enligt Sunai sagt att de väntar motstånd och att det kan ta en "ful vändning".

Thailand har inte förnyat ett avtal, vilket går ut vid årsskiftet, med den enda biståndsgruppen som förser flyktinglägret med förnödenheter.

Regeringen i Bangkok hävdar att lägerinvånarna är olagliga ekonomiska flyktingar som inte fått flyktingstatus av FN-organet UNHCR. Men regeringen har fått kritik när den vägrat släppa in FN:s flyktingmyndighet UNRA i lägret för att fastställa om invånarna där är flyktingar.

Internationell oro

Liselott Agerlid på svenska ambassaden i Bangkok representerade EU när hon och andra diplomater framförde sin oro till Thailands utrikesminister Kasit Piromya i tisdags.

Regeringen i Laos har fått löfte om att hmongfolket ska återvända i år och har i sin tur försäkrat att gruppen inte ska råka illa ut.

Laos regering har bekräftat att den ger hmongledarna amnesti, sade överste Thana.