Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thailand drar lärdom av flodvågen

Annons

Fler än 5 000 thailändare som genomlevde flodvågen har efter katastrofen träffat psykologer som försökt ta reda på hur de reagerat på upplevelserna, rapporterar tidningen Bangkok Post.

Studien i sex kustprovinser som drabbades av tsunamin 2004 genomförs av Chulalongkorn-universitetet i Bangkok. Arbetet har till stor del utförts av frivilliga.

En tredjedel av 3 133 vuxna överlevare som ingick i studiens första fas, genomförd i februari 2005, hade drabbats av posttraumatisk stress, var sjätte led av depression och drygt en tiondel besvärades av båda delarna. I provinsen Phang Nga på västkusten, som var mest utsatt, var också andelen med posttraumatisk stress störst.

Studiens andra fas, avslutad i augusti 2005, visade att en femtedel utvecklat kronisk posttraumatisk stress. Den grupp som undersöktes var dock inte precis densamma som i första fasen, den omfattade 2 573 personer.

I den sista fasen av studien, som pågår, försöker man se om det finns koppling mellan krisreaktionerna och ärftliga psykiatriska sjukdomar. DNA-prover från omkring 2 000 personer som var med i studiens andra fas analyseras med hjälp av ett laboratorium i Japan.

En vetenskaplig sammanställning ska publiceras nästa år.