Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thailand drar lärdom av flodvågen

Annons

Fler än 5 000 thailändare som genomlevde flodvågen har efter katastrofen träffat psykologer som försökt ta reda på hur de reagerat på upplevelserna, rapporterar tidningen Bangkok Post.

Studien i sex kustprovinser som drabbades av tsunamin 2004 genomförs av Chulalongkorn-universitetet i Bangkok. Arbetet har till stor del utförts av frivilliga.

En tredjedel av 3 133 vuxna överlevare som ingick i studiens första fas, genomförd i februari 2005, hade drabbats av posttraumatisk stress, var sjätte led av depression och drygt en tiondel besvärades av båda delarna. I provinsen Phang Nga på västkusten, som var mest utsatt, var också andelen med posttraumatisk stress störst.

Studiens andra fas, avslutad i augusti 2005, visade att en femtedel utvecklat kronisk posttraumatisk stress. Den grupp som undersöktes var dock inte precis densamma som i första fasen, den omfattade 2 573 personer.

I den sista fasen av studien, som pågår, försöker man se om det finns koppling mellan krisreaktionerna och ärftliga psykiatriska sjukdomar. DNA-prover från omkring 2 000 personer som var med i studiens andra fas analyseras med hjälp av ett laboratorium i Japan.

En vetenskaplig sammanställning ska publiceras nästa år.