Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thailand avvisar 4 000 till Laos

Människorättsgrupper och diplomater slår larm om att Thailand beslutat överlämna 4 000 personer ur folkgruppen hmong tillbaka till Laos före årsskiftet.

De thailändska myndigheterna har skickat förstärkningar till Phetchabun-provinsen i nordost, där de flesta i hmonggruppen lever i läger. Det befaras att Thailand ska göra verklighet av ett fördrag som ingåtts med Laos och skicka ut dem före 2010.

Thailand har inte förnyat avtalet med den enda biståndsgruppen som förser lägerinvånarna med förnödenheter. Avtalet löper ut vid årsskiftet.

Hmong har sökt politisk asyl i Thailand och hävdar att de riskerar förföljelse i Laos för att de stred på USA:s sida under Vietnamkriget. Thailand tillåter inte heller dem som av FN fått flyktingstatus att åka till västländer som är redo att ta emot dem.

Mr-gruppen Human Rights Watch finner det upprörande att de thailändska myndigheterna tycks förbereda sig för att använda jul- och nyårshelgen till att skicka i väg 4 000 människor till Laos, där de riskerar förföljelse.

Liselott Agerlid på svenska ambassaden i Bangkok representerade EU när hon på tisdagen tillsammans med andra diplomater framförde sin oro till Thailands utrikesminister Kasit Piromya.

En talesman för thailändska UD sade att de flesta i hmonggruppen är ekonomiska flyktingar, som inte fått flyktingstatus av FN-organet UNHCR.