Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tester efter tbc på sjukhus

Annons

Både personal och patienter på Centralsjukhuset i Kristianstad testas för tuberkulos sedan en patient visat sig vara smittad av sjukdomen.

Enligt Sveriges Radio Malmö handlar det om en man som vårdats på en medicinavdelning på sjukhuset. Han hade olika symptom och först efter flera omgångar prover konstaterades tbc. Nu ska alla, både personal och andra patienter, som haft kontakt med honom testas för att se om någon blivit smittad.

Vid ett tidigare fall av tbc på samma sjukhus smittades en sjuksköterska och sjukhuset fick kritik för en rutin som innebar att engångsmunskydd användes flera gånger. En utredning pågår om misstänkt arbetsmiljöbrott efter den händelsen.

Men sjukhusets chefsläkare Else Ribbe tycker inte att fallen går att jämföra och hävdar att de allmänna hygienrutinern motverkar smittspridning effektivt.

Vi kan ju aldrig garantera att det aldrig händer, men sannolikheten för att personal eller patienter ska smittas är mycket liten, säger Ribbe till radion.

Tuberkulos (tbc) är en bakteriesjukdom med luftburen smitta som kan orsaka feber, trötthet, avmagring och hosta. Statistik visar att sjukdomen har ökat i Sverige de senaste åren. Första halvåret 2009 noterades 297 nya fall i landet. I Skåne har siffran de senaste åren legat kring 50 fall per år.