Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrorplaner mot Bollywood

En man som anklagas för att ha planerat angrepp i Danmark och de dödliga terrordåden i Bombay i fjol hade även planer på attacker mot Bollywood och ett av Indiens heligaste hindutempel, uppgav amerikanska åklagare i måndags.

David Coleman Headley anklagas för att ha arbetat för två olika terrorgrupper, baserade i Pakistan. Enligt åklagarna ska han ha använt en väns företag som täckmantel.

Headley, bosatt i Chicago och son till en pakistansk diplomat och en amerikanska, rapporteras ha blivit vän med Bollywood-stjärnor och även ha varit tillsammans med en skådespelerska under sin långa förberedelse i Bombay.

Åklagarna sade att bland hans mål fanns såväl Bollywood, hindutemplet Somnath, Indiens försvarshögskola i New Delhi som det politiska partiet Shiv Sena, med rötterna i hinduisk nationalism. Han anklagas också för planer på angrepp mot Jyllands-Posten, Danmarks största dagstidning, där målet var att döda en tecknare och en redaktör. Tidningen orsakade uppror i den muslimska världen 2005 genom att publicera karikatyrer av profeten Muhammed.

Tahawuur Hussein Rana, som äger företaget Headley misstänks ha använt under sin terrorplanering, vidhåller att han är en pacifist som blivit duperad av sin vän. Åklagarna, som hänvisar till hemligt inspelade konversationer, hävdar dock att Rana kände till angreppen i Bombay flera dagar innan de ägde rum.

Rana är inte anklagad för terrordåden där, som orsakade 166 människors död och hundratals skadade. Men åklagarna sade att undersökningarna om Ranas förehavanden fortsätter.