Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrorn mot romerna är hatbrott – polisen: "Rädd att det eskalerar"

Terrorn mot romerna är att betrakta som hatbrott och nu kallar polisen in förstärkning.
– Jag är rädd för att våldsyttringarna eskalerar eller fortsätter. Därför tar vi ut extrapersonal som både kan utreda och utöva tillsyn, säger Josef Wiklund, lokalområdeschef.

Människor som bor i migrantlägret i Sundsvalls hamn har anmält flera fall av vandalisering, trakasserier och misshandel. Läs här om helgens oroligheter.

– Vi ser allvarligt på den här typen av brott. De är att bedöma som hatbrott eftersom det riktas mot en minoritetsgrupp men det finns anmälningar från båda hållen, säger Josef Wiklund.

Under tisdagen satt han i möte med förundersökningsledarna.

– Det finns ett antal utredningsbara spår som bilnummer och namn på personer som har varit på platsen i samband med oroligheterna, säger han.

Pirjo Holmström har engagerat sig i romernas situation i ett par års tid och hon var själv på plats när oroligheterna trappades upp under den gångna helgen.

– Ungdomar brummade runt i bilar och lät motorerna rusa. När de såg att jag fotograferade kom de fram till min bil och knackade på rutan. Efteråt sa polisen att de hade avhyst dem därifrån flera gånger tidigare.

Enligt henne har det periodvis varit oroligt vid lägret ända sedan de första romerna bosatte sig där.

– Det är gäng som har kommit fram och skakat husvagnarna. De har också krossat rutor och kastat sten på bilarna och det har blivit värre under hösten, säger hon.

Kylan i kombination med att strömmen stängdes av på grund av säkerhetsskäl påverkar också EU-migranternas situation. Läs här om den brutna elektriciteten.

I ett samtal mellan ST och socialnämndens ordförande Marlin Larsson (S) hänvisar hon till det nyöppnade härbärget men enligt Pirjo Holmström har informationen varit bristfällig från kommunens sida.

– Det bor ett tiotal barn i lägret och enligt den första informationen skulle det inte få bo barn på härberget. När det öppnade vid åtta på kvällarna skulle det vara först till kvarn som gällde. Det gör det svårt att planera. Fram till att elen stängdes av var de boende i lägret också nöjda med sin situation och det finns en stor rädsla för att socialtjänsten ska omhänderta barnen, säger Pirjo Holmström.

Enligt henne bor det nu omkring 50 personer i husvagnarna.

– Den närmaste veckan kommer det troligen ett 20-tal till som har varit hemma under julen.