Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrormisstänkta planerade massaker

Fem män har gripits misstänkta för att ha planerat en terroristattack. Männen skulle, beväpnade med automatvapen, attackera en dansk tidning och "döda så många som möjligt", men greps innan de satte planen i verket.

Ett stort pressuppbåd var samlat när den danska och svenska säkerhetspolisen skulle tala ut om gripandet av de fem män som i Sverige och Danmark ska ha planerat terroristbrott.

Männen misstänks för att ha förberett en attack mot tidningen Jyllands-Posten (JP) i Köpenhamn. Vid husrannsakningar har den danska säkerhetspolisen PET beslagtagit en k-pist, ljuddämpare och skarp ammunition.

Enligt Jakob Scharf, chef för PET, var männens avsikt att begå en massaker i huset som JP delar med tidningen Politiken. Attacken skulle ske före nyår.

– Utifrån våra efterforskningar planerade de ett försök att ta sig in i Politikens hus för att försöka döda så många som möjligt, sade han.

Danmarks justitieminister Lars Barfoed skrev i ett mejl till bland andra Ritzau att terrorplanerna var de hittills allvarligaste i Danmark.

JP publicerade 2005 tolv karikatyrer av profeten Muhammed vilket resulterade i upprörda reaktioner. Extrema islamister har utlovat belöningar till dem som dödar dem som står bakom karikatyrerna.