Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrorexpert om uppgifterna: "Inte förvånande"


Att IS-sympatisörer kan befinna sig i Västernorrland överraskar inte Hans Brun, forskare inom kontraterrorism vid King's College i London.
– Det är fullt möjligt att både sympatisörer och anhängare till IS har uppehållit sig i flyktingströmmarna, säger Brun.

Annons

Att människor har rest från Sverige till Mellanöstern för att strida för Islamiska Staten är allmänt känt vid det här laget. Särskilt många uppgifter om det motsatta – att IS-anhängare rest till Sverige – har däremot inte framkommit.

Men när Hans Brun, forskare med inriktning på terrorism, nås av Allehanda.se:s uppgifter om IS-anhängare på ett asylboende i Västernorrland, faller han inte direkt av stolen av förvåning.

– Vi vet att det har funnits jihadistiska grupperingar och sympatisörer i Europa sedan 90-talet. Att det nu kommer folk som flyktingar, som kanske är IS-medlemmar eller -sympatisörer, är inte speciellt förvånande, säger Brun och fortsätter:

– Den stora frågan är om det här är personer som har gjort det på eget bevåg – eller har de fått instruktioner?

Läs också: Säkerhetspolisen vill ha in tips efter larmet från asylboendet

Finns det anledning att tro att IS använder flyktingströmmen som en trojansk häst?

– Det är mycket hörsägen. IS kan få in folk på annat sätt också eftersom de har mycket pengar, och det här är ett ganska riskabelt sätt att få in folk på. Folk gör olika bedömning i den här frågan. Jag tror att det mycket väl kan finnas folk som tar sig in via flyktingströmmarna.

Bör gemene man vara orolig?

– Jag skulle inte vara orolig, men jag skulle följa utvecklingen och debatten noggrant och bilda mig en egen uppfattning utifrån den.

Hans Brun anser att kunskapen om terrorverksamhet är "väldigt varierande" bland svenska politiker och myndigheter.

– En del är väldigt kunniga och andra är förvånansvärt okunniga. Det är inte kopplat till något särskilt parti eller liknande. En del är jätteduktiga på de här frågorna men överlag är det en inlärningskurva för hela svenska samhället.

Har det att göra med att vi varit relativt förskonade från den här typen av verksamhet i Sverige?

– Dels har vi varit på ett visst avstånd från konflikterna. Dels tror jag också att det finns en beröringsskräck kring diskussioner om den här typen av problem.

Varför finns en sådan skräck, tror du?

– För att någonstans hamnar man till slut i en religiös diskussion när man pratar om IS, och det är någonting som skrämmer många svenskar. Inte minst med tanke på att vi är ganska sekulariserade överlag, säger Hans Brun och fortsätter:

– De som är tuffast att diskutera IS och jihadism är ofta svenska muslimer, som förstår problemet på ett annat sätt och vågar markera mycket hårdare.

Läs även: Migrationsverket: Säkerhetspolisen har varit här

Hur är den svenska beredskapen för terrorbrott?

– Givet de resurser våra myndigheter har, vår lagstiftning och den politiska kulturen tycker jag att vi har en ganska god beredskap. Jag kan inte klaga på det. Det finns en väldigt god förståelse för problemen, även inom den öppna polisen där man satsar väldigt mycket för att förstå det här problemet och har gjort så under en längre tid. Säpo gör också ett utmärkt jobb givet de resurser de har. Sedan är inte det en garanti för att de alltid kommer att lyckas, säger Hans Brun.