Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tema tonårsfötter på fotens dag

I dag är det nationella fothälsodagen och Sveriges fotterapeuter uppmanar svenska folket att ta lite extra hand om sina fötter.
I Sollefteå har man utställning och gratis konsultation.

Temat för årets fothälsodag är tonårsfötter. Tonåringar är inga storkonsumenter av fotvård men de får ofta problem med sina fötter på grund av att de går i fel skor, berättar fotterapeut Eva Vörman.

– Många ungdomar har "Converse-sjukan". De får ont i fötterna eftersom skorna är både platta och tunna.

Eva Vörman ser också att många tygskor är dåliga för fötterna eftersom de är sladdriga och gör att man går snett, vilket påverkar både fötter, knän och ländrygg. Nageltrång och liktornar är också fotproblem som man kan drabbas av om man går i fel skor eller om skon trycker mot foten. Och det räcker med att en söm på skon trycker för att man ska få problem. Eva Vörman menar att alla borde se över sina fötter någon gång om året, på samma sätt som man går till tandläkaren.

För den som vill sköta om fötterna hemma rekommenderar hon att fila med fotfil för att få bort förhårdnader.

– Men man ska inte fila alltför hårt. För mycket filande kan ha motsatt effekt och kroppen bildar ännu mer förhårdnader. Det är också bra att smörja fötterna med en fotsalva.

Fotsalvan är fetare än vanlig hudsalva och för den som har problem med hälsprickor eller torra fötter rekommenderar Eva Vörman att smörja med en salva som innehåller ringblomma.

Under tisdagen kommer hon att ha fotkonsultation på Fotfavoriten på gågatan. Där kommer det också att vara en utställning med bilder.