Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teliaavtal knyts närmare regimen

Annons

Telia Sonera gjorde upp sin mutmisstänkta affär i Uzbekistan med diktatorsfamiljens högra hand, visar nya fakta.

Det gick också mycket fort från bildandet av den lilla firma som fick den lukrativa 3G-licens som Telia också snabbt övertog.

Centralt är om statligt delägda Telia mutat den ökänt korrupta uzbekiska regimen, och envåldshärskarens dotter Gulnara Karimova i synnerhet, för att verka i landet. TT har tagit del av uppseendeväckande bevis från brottsutredningen som korruptionsåklagare lägger fram i Stockholms tingsrätt på fredagen. Telias affär knyts nu ännu närmare till Karimova och tyder på ett noga planerat upplägg.

Den 4 juli 2007 sluter Telia avtal med en uzbekisk partner om hur man ska gå in i Uzbekistan. I ett internt pm från Telia strax innan anges att "enligt det föreslagna avtalet ska den uzbekiske partnern bidra med en ny 3G-licens" - detta trots att det är myndigheternas roll att utfärda dessa. I avtalet stadgas det som sedan sker ett halvår senare, när licensen är klar - att partnern blir delägare i den lokala mobiloperatören och får de säljoptioner som i dag inbringat 1,7 miljarder kronor från Telia.

Karimovas högra hand

Ögonbrynshöjande är att den Telia avtalar med heter Bekzod Achmedov. Det betyder nämligen att Telia grundförhandlar om sitt upplägg i Uzbekistan med vd:n för en konkurrent i samma land, Uzdunrobita.

Leonid Konik, expert på telekombranschen i det forna Sovjet, förklarar hur det kan gå ihop:

När jag träffade Bekzod Achmedov i Uzbekistan en gång sade han mer eller mindre rakt ut att han var Gulnara Karimovas högra hand.

TT kan också berätta att Achmedov var den som öppnade konto i Schweiz i Telias uzbekiska partner Takilants namn. Det uppger flera insatta källor. Miljardbelopp där är sedan i somras frysta i en penningtvättsutredning.

Det spelar ingen roll vem du jobbar för, det viktiga är om du ingår i en grupp nära regimen, säger Alisher Sidikov, exiluzbekisk journalist.

Snabba affärer

Ett annat uppseendeväckande upplägg, som framgår av de nya uppgifterna från de svenska åklagarna, är det med den lilla mystiska firma som Telia Sonera sedermera övertar sin 3G-licens från. Av uzbekiska myndighetshandlingar framgår att bolaget med det snarlika namnet Teleson Mobile bildas den 10 september 2007 - och får 3G-licensen den 27 september. Redan i december samma år är den i Telias händer.

Två uzbeker - företrädare för Takilant och Teleson och med nära band till Karimova - misstänks av åklagarna för mutbrott och tingsrätten har fryst deras konto i svenska Nordea.

Nu misstänker vi även Achmedov, säger överåklagare Gunnar Stetler inför fredagens omförhandling i rätten om frysningen av kontot.

Achmedov föll i somras i onåd i Uzbekistan som har efterlyst honom via Interpol.

Telia förnekar mutbrott.

TT: Är någon på företaget likväl delgiven misstanke?

Jag vill inte kommentera det, säger Stetler.

Tidigare har åklagaren på samma fråga konsekvent svarat nej.

Mer läsning

Annons