Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia sponsrar glammig diktatorsfest

Annons

Trots ny vd och ny styrelse fortsätter Telia Sonera med sponsring som gynnar diktatorsdottern Gulnara Karimova, misstänkt för att ha skott sig på den statligt delägda telekomjättens mutmisstänkta miljardaffärer i Uzbekistan.

Telia stöder ekonomiskt ett pågående glamouröst kulturevenemang som är allmänt känt för att försköna den brutala regimen. Bakom det står just Karimova.

Telias mobiloperatör i landet, Ucell, bekräftar att den sponsrat festivalen Art Week Style.uz öppningskonsert i huvudstaden Tasjkent i tisdags med den berömde ryske violaspelaren Jurij Basjmet.

Även Telia Soneras huvudkontor i Stockholm bekräftar och meddelar att "urvalet görs och beslutas på lokal nivå. Ucell stöder projekt som syftar till att bidra till samhället i Uzbekistan" och att stärka varumärket.

Telia vill inte säga vilka belopp det rör sig om.

Den stora människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) är kritisk.

Sponsring av ett evenemang som drivs av Fund Forum innebär i praktiken sponsring av Uzbekistans regering. Det medför att man mycket nära lierar sig med president Islam Karimov och hans dotter Gulnara Karimova. Detta har varit välkänt i många år, säger Steve Swerdlow, Centralasienutredare på HRW. Syftet med Style.uz är att visa upp en glamourös bild av landet, samtidigt som människorättskränkningarna blir allt värre, och faktiskt i exakt samma ögonblick som miljontals uzbekiska medborgare mobiliseras av staten för att under kränkande former plocka bomull. Kontrasten kunde inte vara mer slående, säger Swerdlow.

Art Week Style.uz är späckad med musik, mode, film och många tillfällen för Karimova att visa upp sig tillsammans med influgna och högt arvoderade världsstjärnor. Bland de musiker som tidigare år deltagit och fått svidande kritik finns Sting och Julio Iglesias.

Swerdlow varnar också för att den typ av sponsring som Telia bedriver kan ge bolaget dåligt rykte, samt "skänka legitimitet till en av världens värsta förtryckarstater".

Telia Sonera tänker inte sponsra liknande evenemang framöver, enligt presschefen Salomon Bekele.

Han framhåller att det är bolagets uzbekiska operatör Ucell som sponsrade konserten.

Det hade inte blivit av om det (beslutet) hade fattats högre upp i bolaget, säger Bekele till TT. Vi ska koordinera den här typen av evenemang på koncernnivå, vår vd Johan Dennelind vill strama upp det så att vi inte hamnar i situationer som vi inte vill förknippas med Syftet med sponsring är ju att komma ut i god dager, inte tvärtom.

Mer läsning

Annons