Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telia-chefer utreds för mutbrott

Annons

Två höga Telia-chefer misstänks för mutbrott i samband med affären i Uzbekistan, men företaget anser att anklagelserna inte stämmer.

Samtidigt säger tingsrätten åter nej till att frysa misstänkta mutpengar.

Stockholms tingsrätt har sedan tidigare fryst över 200 miljoner kronor på ett Nordea-konto i Sverige som tillhör Telia Sonera-partnern Takilant. Dessa pengar - kopplade till misstankar om penninghäleri - är fortsatt tagna i förvar, enligt ett beslut på onsdagen.

Däremot vill rätten inte gå med på att frysa ytterligare 1,8 miljarder kronor, pengar som kopplas till mutbrott. Rätten anser inte att det påstådda mutbrottet har skett i Sverige och då kan inte begäran prövas.

Detta sker samtidigt som Telia bekräftar att två personer på företaget är delgivna misstanke om mutbrott. De två misstänkta arbetar dock vidare som vanligt.

Ingenting av det som framkommit hittills har ändrat vår inställning om att anklagelserna är ogrundade, säger Salomon Bekele, presschef på Telia Sonera.

Redan när härvan avslöjades i september sade vd Lars Nyberg att Telia inte har mutat någon och inte deltagit i penningtvätt.

SVT:s Uppdrag granskning har pratat med anonyma källor som beskrivs som höga chefer med "unik insyn" i Telias affärer i Uzbekistan.

I programmet får en av källorna frågan om det finns "en minimal chans att Nyberg inte vet eller förstår att det handlar om mutor".

Inte en chans, säger källan.

Uppgiftslämnarna berättar om en hemlig uppgörelse våren 2007 inför Telias etablering i landet. Teliaföreträdare åkte flera gånger dit och förhandlade med diktatorsdottern Gulnara Karimova. Förhandlingen beskrivs som avgörande och motpart var Karimovas högra hand Bekzod Achmedov, en av tre mutmisstänkta Takilantföreträdare i den svenska utredningen.

"Det är mycket allvarliga anklagelser som riktas mot bolaget. Det är mycket viktigt att bolaget i sin granskning går till botten med de uppgifter som cirkulerar och öppet redovisar vad som kommer fram" skriver finansmarknadsminister Peter Norman (M) i en kommentar om härvan kring statligt delägda Telia.

Lars Nyberg har avböjt att svara på frågor.

Telia kan ha brutit mot börsens regler när företaget inte omedelbart berättade om misstankarna. Men huruvida reglerna brutits vill Stockholmsbörsen inte kommentera. Telia anser inte att misstankarna krävde information till aktieägarna, enligt Bekele.

Telia Sonera får stöd av Mahsum Mahmudov, förste vice ordförande vid uzbekiska myndigheten för telekommunikation.

I ett brev till svenska åklagare hävdar han att myndigheten har "agerat i full överensstämmelse med de lagar och förordningar som tillämpas i Uzbekistan avseende tilldelning av licenser, frekvenser och nummerkapacitet", skriver Dagens Industri.

Mahmudov tillbakavisar anklagelserna som han ser som "framställda utan analyser och kunskap om de faktiska lagstadgade bestämmelser" som gäller.

Salomon Bekele, Telia Soneras presschef, tar brevet som intäkt för företagets rena samvete:

"Det styrker att allt har gått rätt till och att de här anklagelserna som riktas mot Telia Sonera är ogrundade", säger han till tidningen.

Mer läsning

Annons