Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tele2 är dyrast för polisen

Annons

Det skiljer väldigt mycket i vad teleoperatörerna tar betalt när de ska hjälpa polisen.

I särklass dyrast är Tele2.

Företaget ska nu se över sin prissättning.

När polisen utredde ett dubbelmord på norra Öland i fjol var en del av arbetet att kartlägga områdets mobiltrafik. Men uppgifter om teletrafik från den aktuella masten var knappast gratis.

Telia Sonera, Telenor och Tre begärde tillsammans 59 000 kronor. Och Tele2 ville först ha mer än en halv miljon kronor för att lämna ut uppgifter till polisens utredning om ett dubbelmord på norra Öland. Men det beloppet justerades senare ner till 330 000 kronor, skriver tidningen Östran.

Ölandsfallet var inget undantag.

I fjol betalade Stockholmspolisen närmare 4,3 miljoner kronor för att få ut uppgifter om samtalstrafik och uppgifter från internetoperatörer. Av den summan gick mer än 3,3 miljoner kronor till Tele 2, skriver aftonbladet.se.

Företagets presschef Malin Livhage medger att det har blivit fel och säger att det nu har fattats ett beslut om att se över prismodellen så att den är i nivå med andra operatörer.

Det är oacceptabelt att det har blivit så här. Men jag vill också säga att vi har inte fått en enda signal från polisen att vi är fel ute. Hade vi fått den här signalen hade vi åtgärdat det här direkt, säger hon till TT.

Mer läsning

Annons