Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tele 2 öppnar kassakistan

Mobiloperatören Tele 2 meddelar att utdelningen till aktieägarna kommer att höjas till cirka 2,6 miljarder kronor.

Ytterligare nästan en miljard läggs på den kazakstanska operatören Neo.

Trots att 2009 ännu inte är till ända meddelar styrelsen i Tele 2 att familjen Stenbecks maktbolag Kinnevik och övriga aktieägare kan se fram emot höjd aktieutdelning i vår.

Styrelsen kommer dels att föreslå en höjning av den ordinarie utdelningen från 3:50 till 3:85 kronor per aktie. Dels väntar en extrautdelning om 2:00 kronor per aktie, jämfört med 1:50 kronor i våras.

Extrautdelningen avser de företagsförsäljningar som Tele 2 har gjort under året, enligt ett pressmeddelande.

Uppenbarligen finns det även pengar kvar till köp av nya företag. Tele 2 köper nämligen en ägarandel om 51 procent i kazakstanska operatören Neo för cirka 550 miljoner kronor. Dessutom åtar sig Tele 2 att ge Neo ett kapitaltillskott på cirka 360 miljoner kronor efter det att affären slutförts.

Tele 2 får även en option att köpa resterande 49 procent av Neo inom fem år.

Neo äger en GSM-licens i Kazakstan, som har cirka 16 miljoner invånare. Den andra aktieägaren i Neo är Asianet Holdings, som ingår i ett privat investeringsföretag.