Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tecken på att rebeller lämnar Goma

Annons

Det finns tecken på att M23-rebellerna har börjat dra sig tillbaka från den östkongolesiska staden Goma. Det sade Hervé Ladsous, chef för FN:s fredsbevarande insatser, efter ett möte i säkerhetsrådet.

Invånare i Goma har sett rebeller lasta dussintals lastbilar med mat, ammunition och annat, innan bilarna lämnat staden i riktning mot Rutshuru och Rumangabo, två rebellkontrollerade städer längre norrut, uppger en myndighetskälla för AFP.

På gatorna i Goma uppges livet i övrigt fortsätta som vanligt, med taxitrafik på gatorna och öppna affärer.

Enligt M23:s militäre ledare Sultani Makenga har rebellgruppen inlett sitt tillbakadragande, och kommer snart att lämna Goma.

Vi lämnar Sake, vi lämnar Masisi, säger Makenga till Reuters. Vi har börjat dra tillbaka de av våra styrkor som är långt från Goma... Goma kommer senare.

Under tisdagen kom motstridiga uppgifter om när, och i fall, ett tillbakadragande skulle ske. Rebellgruppen hade av afrikanska ledare givits fram till tisdagskvällen att lämna staden.

Ladsous sade till journalister i FN-högkvarteret att tecken tyder på att rebellerna antingen börjat lämna Goma eller förberedde sig på att göra det. Han tillade att ett tillbakadragande kan bekräftas först under onsdagen av FN:s fredsbevarande styrka i Kongo-Kinshasa.

M23-rebellerna intog Goma förra tisdagen efter en blixtoffensiv genom den mineralrika provinsen Norra Kivu. Under förhandlingar i Uganda i helgen med ledare från regionen gick rebellerna med på att dra sig tillbaka till ställningar två mil norr om Goma, men ännu på tisdagen kom motstridiga uppgifter om huruvida ett tillbakadragande skulle ske och i så fall när.

Ladsous sade att FN:s militärrådgivare Babacar Gaye ska resa till regionen för att arbeta fram detaljer i uppgörelsen om ett tillbakadragande.

M23:s militäre ledare Sultani Makenga uppgav tidigare att rebellerna har gått med på att lämna Goma på torsdag. Samtidigt skapade rebellerna fortsatt osäkerhet genom att sätta upp villkor som tidigare har avvisats av regeringen i Kongo-Kinshasa.

Upproret startade i april, när M23 bröt sig ut landets armé med motiveringen att ett avtal från 2009, som satte punkt för en tidigare konflikt, inte hade uppfyllts.

Mer läsning

Annons