Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Technichus i ekonomisk kris

300 000 kronor är beviljat i akut driftbidrag till Technichus i Mittsverige AB från kommunstyrelsens arbetsutskott. Det täcker kostnaderna för oktober. Nu kämpar Technichus för sin överlevnad.

– Vi vänder på varenda sten för att överleva året ut, säger vd Mauri Mellenius.

Det har varit flera tuffa ekonomiska år för Technichus i Mittsverige AB. Verksamheten är beroende av privata sponsorer, något som uteblivit under den ekonomiska krisen. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott beviljat verksamheten ett extra driftbidrag på 300,000 kronor. Med bidragets hjälp kan Technichus betala de akuta utgifterna för oktober månad. 700,000 kronor saknas och måste komma in innan årsskiftet.

– Det här är ingen nyhet för oss. Vi har vetat om vårt ekonomiska läge i två års tid, säger Mauri Mellenius, Technichus vd.

För fortsatt bidrag från kommunen, även avtalade, måste Technichus redovisa en plan för sitt långsiktiga ekonomiarbete.

– Jag kommer att presentera ett förslag på morgondagens ordinarie styrelsemöte (läs i dag). Sen är det upp till styrelsen att bestämma hur företagets framtid ska se ut, säger Mauri Mellenius.

Technichus har de senaste två åren arbetet med att trimma sin organisation. Personalkostnaderna har minskat med nästan en och en halv heltidstjänst. Någon i personalen har inte behövt lämna företaget. Dock har några behövt gå ned i arbetstid.

– Vi har gått ned i tjänstegrad för att spara pengar men att varsla personal är inte aktuellt i nuläget, säger Mauri Mellenius.

För att få in pengar hyrde företaget i somras ut sina lokaler till Dansbandsfestivalen, i form av loger. Entréavgiften är höjd från 70 till 90 kronor. Andra lösningar är på gång, berättar Mauri Mellenius, men vill inte gå in på några detaljer.

Det ekonomiska läget tynger honom, och tar fokus från kärnverksamheten.

– Nu har vi det jobbigt och det märks på personalen att besparingarna påverkar dem, säger Mauri Mellenius.

Nu väntar kommunen på den ekonomiska planen, innan de kan besluta om framtida bidrag.

– Vi har tagit ställning till begäran om extra driftstöd och nu väntar vi på en ekonomisk plan för lång sikt, säger kommunalrådet Anders Gäfvert (M).

Tillträdande kommunalrådet, Fred Nilsson (S), delar Anders Gäfvert uppfattning om att mer underlag måste komma in från Technichus.

– Det är ett bekymmersamt läge som vi är i nu. Kommunen kan inte ha en dominerande roll i finansieringen, säger Fred Nilsson.

Trots stora ekonomiska problem är Mauri Mellenius inte orolig för verksamhetens fortlevnad.

– Vi kommer att fixa det på ett eller annat sätt, säger han.