Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teatern flyttar in på badhuset

Scenkonst på badhus.

När Sara Stridsbergs bok "Happy Sally" blir teater sker det på ett bad i Stockholm.

Det här är ett perfekt sätt att nå ut till dem som vanligtvis inte går på teater, säger regissören Saga Gärde.

De lappar på Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm som flaggar för föreställningen har redan gett resultat, berättar Saga Gärde.

Jag vet många badare som säger att de inte skulle gått på teater i vanliga fall, och som nu kommer i helgen, berättar hon.

"Happy Sally" ges endast två gånger, på lördag och söndag, och publiken kommer sitta uppradade på läktarna som om de skulle bevittna en simtävling. I och utanför bassängen nedanför agerar skådespelarna.

Boken fascinerade

Berättelsen om Sally Bauer, den första skandinav som simmade över Engelska kanalen 1939, och Ellen, som har Bauer som förebild, får liv i Sara Stridsbergs bok från 2004, "Happy Sally".

En berättelse som fascinerade Saga Gärde så till den grad att hon bestämde sig för att göra pjäs av boken.

Jag blev gripen och ville ta Saras berättelse ett steg vidare. Och om teatrarna ska ha någon chans att konkurrera med övriga konstarter, film till exempel, måste vi bli platsspecifika.

Valet att förlägga föreställningen till Eriksdalsbadet föregicks visserligen av mer djärva diskussioner.

Vi pratade om att göra det utomhus i riktigt vatten, så att säga, men insåg att vi skulle få problem med vintermörkret, säger Saga Gärde.

Praktiska problem

Arbetet inför föreställningarna har, erkänner Saga Gärde, medfört vissa logistiska problem.

Badet är ett stort sceniskt rum att ta sig an, dessutom är vi hänvisade till att repetera under nätterna, då badet har stängt för allmänheten. Men det har absolut inte känts jobbigt, det är bara problem som man måste beta av.

Om helgens två föreställningar går bra, hoppas Saga Gärde att "Happy Sally" får åka på turné.

Det vore det allra bästa. Tänk att få åka runt till landets alla badhus, det vore roligt, säger hon.