Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiggeri och kärlek två teman i årets Vängmanpjäs

/

Synen på tiggare, motsättningen mellan fattiga och rika. Men också kärlek. Där har vi temat för årets uppsättning på Janne Vängmangården i Risnäs.

Annons

– Vi är 25 amatörer i olika åldrar som står på scen och årets pjäs är sevärd, säger Jonny Lundin, en av deltagarna som spelar storbonde i pjäsen.

– En storbonde som skaffar sig nya insikter under de sju akterna. Nej det är ingen pjäs i Wagnerlängd utan handlar om sju tablåer i två delar på cirka två timmar inklusive paus.

Janne Vängmanteaterns lustspel 2016 heter Janne Vängmans Evighetsmaskin. Här får vi följa med på en resa som bjuder på både underfundiga påhitt, glada skratt och ett teaterspel i god Janne Vängman anda. Här finns både tjuvskytte och kaskdrickning men också den Vängmanska lätt anarkistiska synen på överheten.

– Det är allt svårare att hitta nya historier från böckerna Vi är ju begränsade och kan inte befinna oss till exempel på sjön, säger Anders Sundström, som gjort om sin berömda släktings historier till pjäser.

Men Vängmanteatern är ju en evighetsmaskin.

– Jag håller redan på att skriva på nästa års pjäs, berättar Anders Sundström som dock ser ett slut på historierna.

– Men slut på scenen lär det inte bli.

– Men då kan vi ta pjäsen som spelades för fem år sedan.Den var jag mycket nöjd med, säger han.

I år är det en kraftsamling bland Härnösands amatörskådespelare. Ensemblen har en förstärkning från både Fåntanellerna och från Härnösands amatörteatergrupp Bäverteatern.

Jonas Rydén med bakgrund i Fåntanellerna har som regissör styrt upp föreställningen och sett till så att det flyter på scenen. Och för många av skådespelarna har det blivit en rejäl hemläxa med många och långa repliker. Och oftast med en knorr som får publiken att skratta. Därför är det viktigt att timingen blir den rätta vilket Rydén jobbat med.

Huvudpersonerna är naturligtvis paret Vängman med Sören Genberg och Anita Adolfsson i rollerna. Martin Ahlberg och Jonny Lundin har också tunga roller i skådespelet där kärlekshistorien mellan Ahlbergs luffare och tiggare och Linda Lundgrens storbondedotter är en bärande del.

Roligast är kanske den tablå som bara har kvinnor på scenen och där bland andra Fia Samuelssson och Lillemor Claar från Fåntanellerna får visa upp sina komiska talanger.

För alla som gillar Janne Vängman historierna från Risnäs och övriga delar av Härnösands kommuns landsbygd kommer inte att bli besvikna. En pjäs som håller vad den lovar.

Det blir tre föreställningar fredag, lördag och söndag de tre första dagarna i juli.

En varning för myggor och knott utfärdas. Men med ett bra myggmedel kommer denna pjäs inte att kännas som en evighetsmaskin som aldrig tar slut utan snarare tvärt om. Rappt och roligt.

Mer läsning