Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterbyn gör det igen – förtrollande Rövardotter i passande miljö

I den regnvåta urskogen strök vildvittror och grådvärgar runt och vårskrik ekade mellan bergen. Under helgen spelades tre föreställningar av Ronja Rövardotter i den klassiska teaterbyn Drömme.

Annons

I ett drygt års tid har förberedelserna pågått inför den stora föreställningen vid spärrdammen i Drömme. Förberedelser som slog väl ut med tre fullsatta shower trots det regniga vädret.

Runt 50 personer medverkar i föreställningen Ronja Rövardotter vid Dammstugan i Drömme. Tillsammans med Birgitta Westman  är Jeanette Segerbrandt ansvarig förall musik i teatern.

Läs också: Teater med humor och musikalitet i Drömme

Teater har länge spelat en viktig roll i Drömme och IOGT-lokalen Valhalla har sett sin beskärda del av föreställningar genom åren. Birgitta Westman har vuxit upp i byn och för henne är lokalen och teatern kittet som binder samman Drömme.

– Där har vi alltid spelat teater till och från i olika perioder, beroende på hur stor tillgången på barn och ungdomar har varit i bygden. Nu har vi en väldigt stor tillgång på barn och ungdomar i byn så då har vi kört igång igen, berättar Birgitta.

Birgitta Westman tackas efter föreställningen för arbetet med att sätta upp Ronja Rövardotter. Tillsammans med Jeanette Segerbrandt uppstod idé för ett drygt år sedan.

Runt 50 personer medverkar i bara själva teaterdelen i föreställningen, de flesta från närområdet.

Det var för ungefär ett år sedan som idén föddes att göra Ronja Rövardotter igen. IOGT-NTOs juniorförbund äger sedan 90-talet rättigheterna på flera av Astrid Lindgrens verk.

– Vi hade ett manus till Ronja Rövardotter redan 1994 som vi var och spelade upp på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. I fjol våras visade jag allt material som vi hade på Valhalla för Jeanette Segerbrandt och hon sa; " tänk om vi skulle göra Ronja här uppe vid dammstugan, vid dammen som är ett sånt fint ställe". Och på den vägen är det, säger Birgitta.

Läs också: Mysteriet med den öde tågstationen – Friteatern kommer till Drömme

Ronja, spelad av Kajsa Söderlind, bestämmer sig för att lämna Mattisborgen och bege sig ut i vildmarken.

Föreställningarna var välfyllda, även fast än regnet i stunder föll väl kraftigt under lördagen. Skådespelarna fick nöja sig med att tala högt under den sena lördagsföreställningen, då mikrofonerna inte kunde användas i regnet.

Och det gjorde dem med bravur. Både de som var fem år och de som var 75.

■ ■ För mer kulturnyheter, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Fredrik Johansson, Arvid Johansson och Annika Eriksson från Myre besökte Dammstugan och teatern för första gången.
Regnet verkade inte vara något större problem för alla dem som tagit sig upp till Dammstugan i Drömme.

En mystisk dimma omfamnar Ronja.

Ronja räddar Birk från att falla ned i Helvetesgapet.

Grådvärgarna kommer allt närmare, det hjälper inte om du blir rädd. Då blir du inte av med dem.

Nyfikna rumpnissar dansar runt Ronja som fastnat med sin fot.

En klassisk rövarsång.

Mattis spelades av Eva Näsström.

Mattis och Borka står öga mot öga.

Mer läsning

Annons