Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny pjäs med avstamp i häxprocesserna i länet: Drevet går hos Teater Västernorrland

Västernorrland har i alla fall ett historiskt rekord. Under 1600-talet brändes här flest människor för trolldom i Sverige.
Teater Västernorrlands pjäs "När drevet går" med premiär den 11 mars tar avstamp i massakern i Torsåker 1675. Repetitionerna har just börjat.

Annons

På senare år har Teater Västernorrland haft som mål att sätta upp pjäser med lokala rötter. Visserligen svepte häxjakten över hela Europa, men värst var det i Tyskland och Sverige. I vårt land eskalerade processerna som mest i Västernorrland. Det är lokalt drama i full skala och i två år har Teater Västernorrlands Therese Söderberg skrivit på ett manus.

– Det är en skamfläck i historien som vi inte pratat så mycket om. I Torsåker halshöggs och brändes 71 personer på samma dag. Det är Sveriges största massavrättning i fredstid, säger regissör Maria Löfgren.

Anja Rajic, Camilla Eriksson, regissör Maria Löfgren, Inga Onn och Malin Halland har just börjat arbeta med pjäsen

Varför? Inte är det så enkelt som att folk blev galna. Dåtidens västernorrlänningar levde med missväxt, hungersnöd, en kung som krävde ständigt mer skatter och soldater och en kyrka som gjorde allt för att pressa in dem i sina fållor och utrota folktron - bland annat resterna av en gammal gudinnekult.

På så vis kom kvinnorna i blickfång när syndabockar skulle utses. För det var förstås bättre att folk vände sin vrede mot varandra i stället för att rikta den mot vanstyre och en förkvävande överhet.

.– Man höll människor fängslade, höll massor av förhör, torterade dem och avrättade sedan 71 personer. Bara administrativt är det en stor sak och det kostar massor av pengar. Det klarar inte an vanlig lynchmobb, säger scenografen Fridjon Rafnsson, vars arkivskåp på scenen talar om människor som forskar i det förflutna, men också om myndighet och makt.

– Det som händer i dag med populism, rasism och sexism har spår av samma sak. Men man ska inte bara se det som en dårskap, för då kommer vi aldrig att lära oss något av historien, säger han.

För dreven går ju än i dag. Bland pjäsens 71 roller - lika många som de avrättade i Torsåker - finns näthatare, journalister, rökare.

– Vi ställs mot varandra hela tiden. Numera finns skattefifflare och storföretag som tjänar multum, men vi ska inte vända blicken uppåt utan mot varandra, säger skådespelaren Anja Rajic.

Pjäsen ges i samarbete med Riksteatern, och därför repeterar ensemblen först i Hallunda, sedan i Sundsvall. Premiär blir det i Sundsvall den 11 mars, och efter några föreställningar går pjäsen på turné i länet för att sedan återvända till Sundsvall. Våren 2018 åker den på Riksteaterturné.

Ensemblen tror att den talar till både vuxna och ungdomar i gymnasieåldern - djupet likaväl som musiken, koreografin och humorn.

– Materialet är så fruktansvärt att drastisk humor är nödvändig. Sådan har Maria Löfgren, säger skådespelaren Inga Onn.

Mer läsning

Annons