Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återupprättar de gamlas heder

/
  • I år har Höga Kusten teaterförening fått förstärkning i form av den professionella skådespelaren Jens Nilsson. Han spelar Benny, en opålitlig och lite svajig typ.
  • På äldreboendet sjungs det kyrkliga sånger. Men det ska snart bli ändring på det.
  • Det händer grejer när Conny, spelad av Robert Sandström, dyker upp på äldreboendet. På bilden även Bo R Holmberg och Agneta Westerlund.
  • Ge oss musik och två Mariekex utspelar sig på ett äldreboende i nutid.
  • Om första akten är stillsamt lågmäld, är den andra akten desto mer fartfylld. Äldreboendet blir nämligen aldrig sig likt mer.


Gamla är också människor, och var och en av dem har en historia. De har haft mer eller mindre framgångsrika yrkeskarriärer, de har gjort bra saker, dumma saker, de har älskat och de har levat. På sin ålders höst förvandlas de till en skock dementa och besvärliga brukare som bara utgör en kostnad – som det går att effektivisera och spara på. Och hemmet har döpts om till seniorboende.

Annons

Bakom nyspråkets förrädiska dimslöjor briserar skandaler med blöjor som vägs, åldringar som får duscha en gång i veckan och aldrig ges möjlighet att gå ut.

Bo R Holmbergs nyskrivna pjäs Ge oss musik – och två Mariekex återupprättar de gamlas värdighet som individer med rätt till ett innehållsrikt liv, samtidigt som det också är en stillsam kritik av ett omänskligt system där pengar är allt och människor intet.

Hoppas det inte fanns några landstingspolitiker i publiken som blev illa berörda.

Världspremiären för pjäsen avlöpte utan missöden på torsdag kväll på utescenen vid Skulebergets fot. Man hade tumme med vädret, och än en gång kunde de glada amatörerna från Höga kusten teaterförening – med författaren som vanligt i en av rollerna- visa vilket duktigt och samspelt gäng de är.

Ingen nämnd, ingen glömd, men en extra eloge till barnen: Elias Eklund, Edit och Hedvig Westberg, Maja och Måns Widerberg.

Och så proffset Jens Nilsson som bjöd på ännu en fullödig komisk rollgestaltning, samtidigt som han lyfter sina amatörkollegor.

I första akten byggs handlingen upp bit för bit, och intrigerna tätnar, för att i andra akten explodera i musik och sångglädje och allt löser sig till det bästa. Slutet gott, allting gott. Rock´n roll!

Det är lätt att fyllas med entusiasm och optimism av föreställningen. Men eftertankens kranka blekhet hinner snabbt ifatt.

Visst är det bra med kärlek och musik, men det krävs nog magi för att få slut på den ovärdiga infantiliseringen och den människofientliga besparingsivern på våra äldreboende.

Ge oss musik – och två Mariekex är lika underhållande som angeläget.

Pjäsen spelas på nu på fredag kväll, och med dubbla föreställningar lördag och söndag.

FAKTARUTA

Ge oss musik – och två Mariekex

Utescenen vid Skuleberget

Manus: Bo R Holmberg

Regi: Gunvor Jonsson

Musik: Klas Norberg och Erik Eurenius

Musiker: Torbjörn Nylander, gitarr, Kenneth Axelsten, bas, och Thomas Norgren, trummor

Annons