Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taubeafton på "skutan" Ödbergska gården i Ö-vik

Det var kväll och lanternorna på Ödbergska gården, denna kvällsjövärdigförklarad, var tända och vägledde en månghövdad skara gastar, som på den glashala med välsandade landgången, skulle ombord på Ödbergska gården, vilken en gång var högkvarter för Örnsköldsviks "byggmästare" skeppsredare och varvsägare Johan Ödberg.

Väl ombord och sedan skeppsklockans välkomnande klang ebbat ut, tog kaptenen Gösta Johansson vid och lotsade med sitt durspel sin väloljade och sångglada besättning ut på böljan blå med Evert Taubes världsvida sångskatt.

Kapten Göstas adjutant, Lars Åke Larserud, skyfflade in och eldade på med sina stämband och känsliga gitarrsträngar och biträdde sin kapten mästerligt med att undvika stiltje och bleke och hålla ångtrycket på topp.

Kvällens sångglada besättning lotsades in i Roslagen och Kalle Schewen. Den fick göra strandhugg i Furusund, hos Maj på Malö, svänga sina lurviga på Sunnanö och ta sig en svängom med Rosa på bal och med Pepita, varpå det var dags att bekanta sig med personalen i kabyssen, som dagen till ära bjöd på en specialkomponerad äppelpaj, som Astri Taube bakat till sin son Sven Bertil. I kabyssen basade Marie med underhuggarna Margita, Ing-Mari, Ove, Lennart och Bertil.

Även om kapten Gösta mästrar sitt durspel med ömhet, kärlek och fingerfärdighet väl i klass med en kärlekskrank landkrabba, så var han för kvällen även en mästare i att med ord ge en bild av Evert Taubes liv och livsgärning. Gösta framhöll att Evert Taube var starkt miljömedveten och vände sig en gång till regeringen med ord om att rädda Vindelälven. "Rör ni den så lämnar jag landet". Med det avslutades kvällen med Änglamark och givetvis erkännande applåder och ett stort stort tack till kvällens befälhavare Gösta och Lars Åke.

Göte Nordmar

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel