Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårtattacker handlar inte om grädde i ansiktet

Vid en boksignering i Stockholm på tisdagseftermiddagen attackerades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson av en kvinna som slängde en tårta i ansiktet på honom.

Denna ledarsida har skrivit det förut och skriver det igen: att Säpos personskydd inte förmår förhindra att ett av deras skyddsobjekt får en tårta i ansiktet kräver frågan vad i hela friden de gjort om kvinnan istället för en tårta gömd under kappan haft ett vapen i handen.

Ser man inte en gräddtårta gömd under en kappa ser man knappast en morakniv. Och det spelar ingen som helst roll hur jag, du och din moster ser på Sverigedemokraternas politik - Jimmie Åkesson ska lika lite som någon annan behöva leva i skräck för sitt liv.

Det är mindre än två månader sedan undertecknad uppmärksammade detta på ledarplats:

"Mars 2001: Handelsminister Leif Pagrotsky (S) och EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP) "tårtas" under en EU-debatt i Lund

April 2001: Finansminister Bosse Ringholm (S) får en tårta i ansiktet under budgetpromenaden till riksdagen.

September 2001: Kungen tårtas under ett besök i Varberg.

September 2003: Utrikesminister Anna Lindh (S) knivhuggs i magen i varuhuset NK i Stockholm.

Inte riktigt samma sak, säger ni nu. Det är sant.

Både Ringholm och kungen var när de attackerades faktiskt under Säpos personskydd. Ett gäng med utbildade livvakter kunde inte se personer närma sig deras skyddsobjekt med stora gräddtårtor. Det är snudd på värre det. Att hjälpen finns på plats - men inte hjälper."

Det är detta det handlar om, misslyckandet att skydda den person man har som uppgift att skydda. Inte om att grädde i ansiktet på Jimmie Åkesson i sig skulle vara så himla hemskt.

Att det finns de som inte fattar det. Att vissa av dessa hör till "mitt" politiska block. Det är oacceptabelt. Det tyder på en oerhörd politisk omognad.

Att man i ett läge där vi uppenbarligen kunde ha befunnit oss i ett läge där Åkesson – som bevisligen lever under en hotbild – faktiskt skadats på riktigt av en attack tycker att det är rimligt att relativisera, jämföra med andra grova övergrepp, för att nedspela allvaret är oacceptabelt.

Många menar att en tårta inte är så farligt i jämförelse med andra hemskheter som inte tycks uppröra någon, till och med lite kul.

Jag är rätt säker på att man kan tycka många saker är för jäkliga samtidigt, som nonchalerandet av andra vidriga brott - men också chockas över att svensk säkerhetspolis i ett land där en statsminister och en utrikesminister mördats av vanligt folk på gatan inte tycks kompetent att förhindra att det händer igen.

Det handlar inte om en sketen gräddtårta.