Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tarmsmittan sprider sig

Annons

Ytterligare en person har insjuknat efter att ha smittats i det första svenska utbrottet av den aggressiva tarmbakterien Clostridium difficile typ 027.

Hittills har två personer dött på Centrallasarettet i Växjö av bakterien, och nu har en person insjuknat i Kalmar, rapporterar tidningen Östran på nätet.

Allmänheten uppmanas att undvika onödigt användande av antibiotika. Clostridium difficile drabbar ofta äldre och svaga patienter, ofta i samband med antibiotikabehandling som slår ut bakterierna i tarmen och gör att den aggressiva bakterien typ 027 växer till. Den som insjuknar får hög feber och kraftig diarré.

Klorin och täta utvärderingar halverar infektioner av den smittsamma tarmbakterien Clostridium difficile. Det visar en satsning som genomförts inom Höglandets sjukvårdsområde i Jönköpings län, skriver Läkartidningen.

När sjukhusets avdelningar storstädades med det spordödande medlet klorin upptäcktes en halvering av infektionerna under 2012 jämfört med samma undersökta period 2011.

Enligt tidningen har övervakning av Clostridium difficile-infektioner på sjukhusnivå och städning med spordödande medel inte varit praxis inom svensk sjukvård.

När sjukhusen i Jönköpings län för två år sedan drabbades av ett utbrott av en mildare variant av Clostridium difficile tvingades de tänka om och ändra städrutinerna.

För att spara pengar hade städningen på helgerna lagts över på vårdpersonalen, som i sin tur hellre prioriterade patienterna än städningen då de hade mycket att göra, berättar Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Jönköpings läns landsting. Nu har landstinget lagt mer pengar på utbildad städpersonal som sköter städningen och det ger resultat, säger han.

Det gick inte att spara mer på städningen. Man ser att förutom lidande för patienterna så kostar det landstinget pengar. Men vi spar in pengar på det här nu genom att färre patienter smittas.

Mer läsning

Annons