Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårgas mot stenkastare i Aten

Polisen använde tårgas för att skingra stenkastande ungdomar under demonstrationen i Aten på söndagen, årsdagen av polisens dödsskjutning av en 15-årig pojke. Dödsskjutningen utlöste de värsta kravallerna på tiotals år i Grekland.

Vi använder tårgas på flera fronter där ungdomar förstör butiker och tänder eld på soptunnor, sade en polis.

Över 3 000 människor deltog i demonstrationståget som gick fram till parlamentet. Demonstranterna uttryckte också sitt missnöje med hög arbetslöshet och ekonomisk kris. Demonstranterna sade att regeringen må ha bytts ut i oktober, då Grekland fick socialistiskt styre, men inte mycket hade förbättrats i deras dagliga liv.

Regeringen har beordrat ut 6 000 poliser som ska förhindra nya upplopp i huvudstaden.

Det har gått ett år sedan polisen mördade pojken, och regeringen som orsakade mordet har kollapsat men ingenting har förändrats när det gäller polisbrutalitet. Vi vill ha fler jobb, mer utbildning och inte fler poliser, sade universitetsanställde Panos Garganas.

Redan på lördagen stacks bilar i brand i området där 15-årige Alexis Grigoropoulos sköts ner den 6 december 2008. Tolv personer greps för bränderna och ytterligare 81 togs in för förhör. Ytterligare 41 hamnade i arresten för att ha ockuperat ett hus.