Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårgas mot egyptiska demonstranter

Annons

Polisen har i dag skjutit tårgas in på Tahrirtorget, där flera hundra demonstranter stannat kvar sedan protesterna i går kväll. Tårgasbehållare landade mitt bland demonstranterna, som fick lägga benen på ryggen, och gasen lade sig som ett moln över tälten.

Det har pågått sammandrabbningar på gatorna runt Tahrirtorget sedan nio dagar tillbaka, då demonstranter inledde en protest för att manifestera årsdagen av tidigare dödliga konfrontationer med polisen. Det är först nu sammandrabbningarna spillt över in på Tahrirtorget.

I går drabbade motståndare och anhängare till president Muhammad Mursi samman i staden al-Mahalla i Nildeltat. Stenar och bensinbomber for genom luften och närmare 200 skadades, enligt sjukhuskällor. Högsta konstitutionsdomstolen i Egypten anklagar samtidigt president Mursi för att driva en kampanj mot den, säger en talesman för domstolen. Två av Egyptens högsta domstolar har stängt i protest mot Mursis dekret, där han givit sig själv utökad makt, enligt egna uppgifter.

Det politiska läget är uppskruvat, men få egyptier vill se en utdragen konfrontation, enligt Hamid Ali, professor i offentlig politik vid Amerikanska universitetet i Kairo. Börsen är i fritt fall och arbetslösheten, som var en starkt bidragande orsak till fjolårets uppror mot Mubarak, plågar ännu befolkningen.

Demokrati på tom mage betyder ingenting, och demokrati utan jobb betyder ingenting, säger han i telefon till TT.

Att makten koncentrerats kring presidenten är inte något en part bär ensamt ansvar för. När högsta domstolen i somras upplöste parlamentet, med hänvisning till att valet var ogiltigt, sparkade det igång en problematisk politisk process.

Det var ett stort misstag, säger Hamid Ali. Parlamentet kunde inte bedömas utifrån de gamla lagarna, och att domarna agerade så är mycket problematiskt.

Båda sidor har nu ett ansvar att få landet tillbaka upp på spåret men även i framtiden kan man vänta sig protester som återkommande inslag i egyptisk politik. Demokrati kan som system vara rörigt och ibland inte det mest effektiva, men det är klart bättre än alternativen, säger Hamid Ali.

Vi är villiga att acceptera ineffektivitet som priset för vår frihet, friheten är ovärderlig.

Oron över president Mursis utökade makt är begriplig men situationen måste sättas i sitt sammanhang, säger Islam Abd al-Rahman, aktiv i Muslimska brödraskapet parti Frihets- och rättvisepartiet (FJP).

Mursis utökade befogenheter är en direkt konsekvens av motsättningarna mellan FJP och Högsta domstolen enligt Abd al-Rahman, som anklagar domstolen för att innehålla rester av den gamla regimen.

Det här är en strid som vi inte själva har valt utan en strid som tvingats på oss, säger han i telefon från Kairo.

Missnöjet från oppositionen, som anklagar Mursi för att monopolisera makten och gradvis utöka sitt inflytande, bygger på felaktiga föreställningar om Mursis motiv, anser Abd al-Rahman.

Det är inte riktat mot oppositionen eller medierna, säger han. Det är ingen diktatur och det finns ingen diktator.

Att den politiska situationen i Egypten skulle vara ett resultat av Högsta författningsdomstolens agerande, snarare än presidentens, avfärdas av många oppositionella. Mursi har steg för steg ryckt åt sig allt mer makt och att olika maktinstanser är oense är inte fel, anser liberale veteranpolitikern Wael Nawara.

Det är normalt i en demokrati att man ser olika åsikter i olika delar av beslutsfattandet, säger han i telefon till TT från Kairo.

Muslimska brödraskapet lider, enligt Nawara, av villfarelsen att demokrati bara handlar om vem som får mest röster. Men demokrati betyder mycket mer, som att minoriteter får höras och att maktens olika grenar hålls isär, säger han.

Vad de talar om är inte demokrati, det är snarare majoritetens tyranni.

Muslimska brödraskapet och andra islamister planerar att på lördag demonstrera till stöd för president Mursi. Mahmud Ghozlan, en högt uppsatt medlem av Muslimska brödraskapet, säger till AFP att protesten ska hållas i Kairo.

Mer läsning

Annons