Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårgas mot demonstranter i Tunisien

Annons

Tunisiska säkerhetsstyrkor tog på lördagen till tårgas mot demonstranter i flera städer. Samtidigt slöt regering och fackförbund en överenskommelse som ska lugna de mest upprörda känslorna.

I staden Siliana tolv mil från huvudstaden Tunis, där befolkningen luftat skarp kritik mot bland annat polis och regionala myndigheter, har det varit oroligt sedan i tisdags, och nu valde styrkorna som satts in att också skjuta skarpa skott i luften för att skingra folkmassan. På lördagen hade nya demonstrationer utlysts - också ett fackföreningsarrangerat stödmöte i Tunis.

I ett samhälle utanför Kasserine (al-Qasrayn) i söder använde polisen tårgas mot demonstranter under natten. Inte långt därifrån inträffade händelsen i december 2010 då en grönsaksförsäljare satte eld på sig och bidrog till folkresningar i hela arabvärlden.

Metoderna som myndigheter i Tunisien brukar nu jämförs av många med hårdhandskarna under den störtade diktatorn Ben Ali. Dagens regering är islamistledd och valdes som en följd av att diktatorn jagats på flykten 2011.

Lördag kväll meddelade jordbruksminister att viceguvernören i Siliana ska ta över tills vidare. I överenskommelsen mellan fack och regering heter det att man ska diskutera fler - och mer varaktiga - åtgärder.

Mer läsning

Annons