Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tårgas mot demonstranter i Teheran

Iransk polis skjuter tårgas mot demonstranter som ropar slagord mot president Mahmoud Ahmadinejad i centrala Teheran, uppger vittnen för AFP.

Demonstranterna ropar bland annat "Död åt diktatorn" enligt ett vittne, som också säger att en polis misshandlats.

Polisen använder batonger för att skingra demonstranter. Folk ropar slagord mot regeringen, uppger ett vittne för Reuters.

Två kvinnor har gripits under demonstrationer i Teheran, uppger den reformvänliga webbsidan Rah-e Sabz enligt Reuters.

Enligt samma källa har mobiltelefonnätet stängts av på flera håll i staden, i centrum och vid Teherans universitet. Det fanns även rapporter på måndagen om att tillgången till internet stängdes av i centrala Teheran.

Tidigt på måndagen omringade kravallpolis Teherans universitet, för att förhindra oppositionella studenter från att demonstrera på årsdagen av ett uppmärksammat mord på studenter 1953.

Det är hundratals kravallpoliser, överallt runt Teherans universitet och gatorna omkring, sade ett vittne, som inte ville framträda med namn.

Efter det omstridda presidentvalet i somras har oppositionen flera gången utnyttjat officiella högtider och minnesdagar till att demonstrera mot regimen. Polisen har varnat att alla "olagliga" demonstrationer ska stoppas och utländska medier är förbjudna att rapportera.

Oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi kritiserar polisens blockad mot Teherans universitet.

"Om ni tystar universiteten, vad gör ni då med situationen i samhället?" skriver han på sin webbsida Kaleme.

Mousavi har inte personligen manat till gatuprotester, men varnar myndigheterna att de "kämpar mot skuggor på gatorna".

Mordet 1953 på tre studenter utfördes av shahens män, bara några månader efter den USA-stödda kuppen mot premiärminister Mohammad Mossadeq.