Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar krafttag mot byggfusket: "Vi satsar 50 miljoner kronor för att lyfta säkerhetsfrågorna"

Arbetsmiljöverket har intervjuat 3 200 arbetsgivare om attityden till fusk. Resultatet för byggnäringen är nedslående. 25 procent anger att det krävs fusk för att det ska bära sig ekonomiskt.

Svaren sätter fingret på två avgörande framtidsfrågor: Dels kostnadsökningarna för små och medelstora företag, dels behovet av en sundare konkurrens.

Låt mig först konstatera att förändringen över tid är positiv. Hälften av arbetsgivarna menar att det är ovanligare med brott mot arbetsmiljöregler i dag jämfört med för fem år sedan.

Den stereotypa bilden av byggnäringen som ett ”Vilda Västern” för lycksökare är ytterst felaktig. Detta bekräftas också i statistiken över arbetsplatsolyckor.

■■ LÄS OCKSÅ: Hyresgästföreningen tillbakavisar: "Fastighetsägarna har fundamentalt fel om orsakerna till bostadsbristen"

Under flera år har byggnäringen haft en nedåtgående trend med färre tillbud per anställd. Ett bevis för att säkerhetsfrågorna prioriteras av branschen är att alla olyckor i dag behandlas på ”ledningsnivå”, oavsett storlek på företaget. Men parallellt med den positiva utvecklingen finns växande skäl till oro.

Enligt Sveriges Byggindustriers årliga rotenkät, som i våras besvarades av mer än 500 medlemsföretag, upplever sju av tio företagare att marknaden för rottjänster bromsar in. Förslag som försämrade 3:12-regler slår också mot branschen. Samtidigt efterfrågar allt fler kunder svartarbeten. Frestelsen att fuska ökar.

■■ LÄS OCKSÅ: Fastighetsägarna: "Landets bostadsbrist kan krossa drömmar – antagen på utbildningen men ingenstans att bo"

Den negativa spiralen är olycklig. Byggnäringen arbetar sedan flera år tillbaka för att stävja osund konkurrens. Svartarbetet i byggbranschen motsvarar drygt tio miljarder kronor per år i uteblivna skatteintäkter. Det är pengar som behövs i vård, skola och omsorg.

Därför vill Sveriges Byggindustrier ha tydliga entreprenadkedjor där vi tar ansvar för vem som befinner sig på arbetsplatserna. Vi har också ställt oss bakom flera lagförslag som på olika sätt minskar fusket:

■■ LÄS OCKSÅ: Sveriges Byggindustrier om byggkostnader och hyror: "SABO:s beräkningar svår att förstå"

Enligt lagen om anmälningsplikt är utländska företag skyldiga att anmäla sig hos Skatteverket. Av lagen om närvaroliggare framgår det vem som utför arbeten på en byggarbetsplats – och för vilket företag.

Enligt lagen om förenklad månadsrapportering ska företagen redovisa lön, skatt och arbetsgivaravgifter för varje anställd varje månad till Skatteverket.

■■ LÄS OCKSÅ: Allmännyttans bostadsföretag: ”Rejält pressade kostnader för ett bygge kan ge halverad hyra”

Vi satsar också 50 miljoner kronor för att lyfta säkerhetsfrågorna hos byggföretag verksamma i Sverige. I branschen pågår ett aktivt arbete med attitydförändringar och rutiner. En ny branschgemensam interaktiv säkerhetsintroduktion som omfattar hela branschen kommer snart att lanseras.

Det är välkommet med fler inspektioner av arbetsplatserna från Arbetsmiljöverket. Byggnäringen tar sitt ansvar för en sund konkurrens. Frågan är vad regering och riksdag gör för att undvika fler konkurser hos våra små och medelstora medlemsföretag.

Berndt Jonsson

Regionchef, Sveriges Byggindustrier Södra Norrland

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel