Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tar examen med viktig kampanj

Systerns kamp blev Maria Henrikssons inspiration.
När hon nu tar examen vid Berghs School of Communication gör hon det med en upplysningskampanj om sjukdomen endometrios.
– Sjukdomen är okänd, men fruktansvärt vanlig, säger Maria.

Endometrios är en kronisk sjukdom som tros drabba tio procent av alla kvinnor i fertil ålder. Trots att så många dras med sjukdomen är den förhållandevis okänd och många upplever att de har svårt att få gehör hos den svenska sjukvården.

Maria Henrikssons syster fick diagnosen endometrios för fem år sedan. När Maria, som är uppvuxen i Köpmanholmen, funderade kring vilket ämne hon skulle behandla i sitt examensjobb blev valet ganska givet.

– Jag ville göra någonting som kändes personligt under två månaders tid och endometrios har jag länge tänkt att jag vill göra någonting kring och lyfta, säger Maria och fortsätter:

– Genom min syster och på sociala medier har jag verkligen fått se hur dålig kunskap som finns – även inom vården. Ingen riktigt vet vad det är eller hur man ska behandla det och de drabbade får dras med svåra symptom som är kopplade till mens och mensvärk. Det är precis som om man "ska" ta det; att ha ont är synonymt med att vara kvinna och den synen känns så dassig och förlegad.

Maria Henriksson studerar grafisk design vid Berghs School of Communication i Stockholm och inom ramarna för konceptet "emotions" – alltså känslor – hade eleverna relativt fria händer när de skulle göra sina examensjobb. För Maria landade det i en illustrativ upplysningskampanj.

– Jag ville utmana det traditionella sättet att kommunicera information om sjukdomar; hitta ett sätt att prata om det och lyfta fram det så att det visuellt blir mer intressant.

Resultatet blev en broschyr, en t-shirt och en förpackning som ska gå ut till bland annat medier, ledande politiker i Stockholms läns landsting och till Gabriel Wikström (S), folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Lägg därtill en namninsamling med drygt 8000 underskrifter.

Dessutom har Maria Henriksson gjort en skulptur som visas upp på skolans slututställning.

– Skulpturen ser ut som en livmoder – men den här livmodern är sjuk i endometrios så jag har adderat det som är endometriosen.

Examensjobbet är inne på sluttampen men Maria planerar att fortsätta jobba med frågan. Den 26 maj ska hon besöka riksdagen när Kristdemokraternas Kvinnoförbund håller ett seminarium om endometrios.

– Jag kommer att ha med mig kampanjmaterial och även lämna över namninsamlingen, säger Maria Henriksson.