Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tänker regeringen ge Härnösand lite andrum?

Allehanda.se skriver i dag att Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) för två veckor sedan sökt stöd hos migrationsminister Morgan Johansson för att stoppa den planerade flyktingbåten i Härnösand.

I ett brev till regeringskansliet redovisar Nilsson Migrationsverkets plan att direktupphandla ett asylboende på ett fartyg som av det uthyrande företaget sedan planeras placeras i Härnösands hamn.

Migrationsverket förstår inte problemet, menar Nilsson i sitt brev och noterar även att den nödlösning som diskuterats, nämligen att kommunen nekar bygglov för placeringen, sannolikt inte klarar ett överklagande.

Det skulle innebära att Härnösand, som redan har uppemot 1300 asylboende och i kommunal och privat regi redan förbereder för lika många till de kommande månaderna, till sommaren kan ha uppemot 4500 asylsökande placerade i centrala Härnösand.

I hela Härnösands tätort bor ungefär 12 000 personer i dag.

Vi tar det igen, för den som tror att kritiken mot en kryssare med 1700 asylsökande handlar om att Härnösandspolitikerna plötsligt företräder en mer restriktiv asyllinje: Även utan ett nytt 1700 platser stort asylboende på en kryssningsbåt med tvåmannahytter mindre än studentrum, kommer Härnösand om mindre än ett halvår ha öppnat armarna för över 2500 asylsökande.

Det är, för att sätta det i nationellt perspektiv, som om Sverige hade behövt ta emot en miljon flyktingar under ett år. Som att en grupp i storlek motsvarande tio procent av befolkningen plötsligt flyttat in.

Men ”bara” 163 000 människor sökte asyl i Sverige i fjol, inte en miljon. Och ändå krävde även detta enligt statsministern ”ett andrum” för den svenska mottagningen. Så vad behöver då inte en kommun som redan visat mer välvilja än nästan alla andra svenska kommuner?

”Vi tänker så här”, avslutar Fred Nilsson ödmjukt sitt brev, ”Lika nödvändigt som det var för Sverige att i höstas ta ett beslut med innebörd att inte vi kan bära oproportionerligt stort ansvar för Europas mottagande, lika självklart är att inte enskilda kommuner och städer kan tvingas till att ta orimligt ansvar.”

Härnösand hoppas på regeringen. Och eftersom regeringen och allianspartierna redan i sin migrationsöverenskommelse i höstas enades om att tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar när de väl fått sina uppehållstillstånd, borde de förstås ha synpunkter på att den allra första mottagningen av asylsökande fortfarande är hopplöst ojämn fördelad.