Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tankar efter branden i Björna: "Butiken – en social mötesplats"

Att kunna bocka av varorna på listan och att själv kunna välja om det finns tillräckligt goda skäl att frångå den. Att själv avgöra vad som kommer att bli din backup när det första alternativet tagit slut på lager och att få besluta om du vill ha gula eller gröna bananer. Det är bara några utav anledningarna till att vi väljer att själva gå till affären.

Annons

Men i ett litet samhälle blir den fysiska butiken så mycket mer än ett ställe där du bara spenderar pengar. Det är en mötesplats för det sociala. Kanske är det här som du stöter på en gammal bekant, ni pratar en stund och bestämmer er för att ta upp kontakten igen. Den dåliga dagen som plötsligt känns mycket bättre när du blir bemött av ett glatt leende i kassan. De nyinflyttade som får möjlighet att träffa och prata med andra människor bosatta på samma ort. Kanske är det just här som starten på en ny vänskap börjar.

Plötsligt en dag rycks allt som du en gång tagit för givet, ifrån dig. Den gamla änkan i huset bredvid som alltid handlade tre gånger om dagen bara för att få prata med andra människor. Hon sitter nu ensam hemma, isolerad utan tillgång till internet, dator eller bil. Trebarnsfamiljen som nu kör en halvtimme enkelväg för att kunna veckohandla. Pappan som kommer hem sent till middagen för att han först var tvungen att stanna till på affären i stan. Grannarna som aldrig kommer över på spontanmiddag längre då maten kanske inte räcker till.

Det finns en oskriven regel på landsbygden om att alltid hälsa på de personer som du möter, oavsett vem de är eller varifrån de kommer. Placeringen av Coop Björna är en passande metafor för just det. För i korsningen stod den, där våra vägar möts!

Här gapar nu ett stort tomrum, men lyssnar man noga så är här inte tyst!

Hanna Edlund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel