Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tandlös skogsvårdslag

Det är inte mycket bett i skogsvårdslagen. Förra året anmäldes 56 brott mot lagen men bara sex fall ledde till åtal.

Ett av åtalen ledde till dom, visar statistik från 37 av Sveriges 43 Skogsstyrelsedistrikt.

En stor del av brotten preskriberas innan åklagaren hinner ta upp dem. I flesta fall handlar det om att markägaren inte skickat in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen. Enligt lagen ska markägaren anmäla avverkning senast sex veckor innan den utförs.

Lagen har kallats tandlös. Åklagarna menar att de i dag inte har möjlighet att prioritera brott mot skogsvårdslagen, skriver Sundsvalls Tidning.

Skogsvårdslagen anger vilken virkesproduktion som måste uppnås och vilken hänsyn till naturen och kulturmiljön som måste tas.

- Det är mycket viktigt att anmälningarna görs för att vi ska kunna ge en bra rådgivning. Det kan gälla skydd av fornlämningar och vattendrag liksom att ge allmänheten möjlighet att reagera om till exempel stigar läggs igen, säger Niklas Åberg hos Skogsstyrelsen i södra Västernorrland.(TT)