Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talibaner angrep militärhögkvarter

Soldater på vakt utanför Pakistans arméhögkvarter råkade på lördagen i strid med män som försökte ta sig in i förläggningen.

Fyra av angriparna och sex soldater dödades innan striden var över, meddelade militär.

En grupp beväpnade män håller flera personer gisslan nära det pakistanska arméhögkvarteret, uppger säkerhetskällor för Reuters. De som tagit gisslan alldeles intill högkvarteret i Rawalpindi tros vara talibaner. De kräver att fängslade kamrater ska friges.

Gisslan består enligt en källa i regeringsarmén av soldater.

Angriparna kom i en skåpbil och var klädda i kamouflageuniformer. De dödade fyra vakter enligt militären.

Vakthållningen kring högkvarteret i Rawalpindi, nära huvudstaden Islamabad, är mycket kraftig, men angriparna lyckades ändå köra fram till en huvudinfart. Där öppnade de eld och kastade granater. En 40 minuter lång eldstrid följde.

Till slut meddelade militären att fyra terrorister dödats medan två lyckats fly. Tv-bilder visade männens övergivna vita skåpbil med öppna dörrar.

Just nu förbereder krigsmakten en stor offensiv mot talibanerna i nordvästra Pakistan.

Dagen före angreppet dödades 49 människor av en bilbombare i Peshawar, nära gränsen till Afghanistan.

I början av 2009 kom talibanerna inom tio mil från Islamabad. Det orsakade farhågor för att de skulle kunna hota regeringen.

Militären lyckades i somras till slut driva ut de radikala muslimerna från Swatdalen, ett före detta turistområde bara tolv mil från Islamabad.

Rapporter om konflikter inom talibanrörelsen om vem som skulle ta över efter ledaren Baitullah Mehsud, som föll offer för en amerikansk drönarattack den 5 augusti, ökade regimens hopp om att rebellerna försvagats. Men de senaste veckorna har våldet åter ökat.