Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tal på Idrottsgalan går igen

Morgan Allings tacktal å Zlatans vägnar på Idrottsgalan var inte så originellt.

Redan 2008 höll komikern Will Ferrell ett snarlikt tal - till Tiger Woods.

Under tisdagen reagerade bland andra bloggsajten tvplaneten.se på talet, som hölls av komikern Morgan Alling på måndagskvällen i SVT:s "Idrottsgalan".

Det tal som Ferrell höll å den nu så omskrivne golfstjärnan Tiger Woods vägnar, ägde rum 2008 på den amerikanska motsvarigheten till Idrottsgalan - ESPY-galan.

När jag tittar ut över det här rummet i kväll inser jag att det inte handlar om att vara den bäste golfspelaren. Det handlar om att vara den bäste idrottsmannen någonsin. Vilket jag uppenbarligen är, säger Will Ferrell i talet.

I Morgan Allings tal fanns följande replik:

Men när man tittar sig runt i lokalen här måste man vara ödmjuk. Det handlar inte om att vara den bäste fotbollsspelaren. Det handlar om att vara den bäste idrottaren överhuvudtaget. Och det är jag tydligen, säger Alling.

"Inspirerad av"

Morgan Alling har inte själv skrivit det tal han höll under måndagskvällen, utan blev tilldelad manus av medarbetare på produktionsbolaget Strix, som producerar programmet för SVT.

Jag visste att det fanns en förlaga till talet, men jag har inte skrivit ett ord av det, säger Morgan Alling.

När TT Spektra når Strix vd Stefan Rimér menar han att det inte är ovanligt att man hämtar inspiration från andra komiker i dylika fall.

Jag tror att du har svårt att hitta en sketch eller ett tacktal som inte är inspirerat av något som har gjorts tidigare.

Vissa partier är direkta översättningar av Will Ferrells tal, vilket kan vara plagiat.

Ja...

Det är väl ändå allvarligt?

Vi har bedömt situationen som att vi är starkt inspirerade av Will Ferrell, och då kan du säga att när någon säger "Hej och välkomna till denna gala" på två galor, så är det ena ett plagiat.