Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Takfixarna jobbar intensivt efter Ivar

Takläggarna har fullt upp.

Stormen Ivar har inneburit ett stort tryck för företagen i takbranschen. Från stora fastigheter till villaägare

– Något liknande har jag aldrig upplevt, säger Fredrik Dinse arbetsledare hos Y-plåt i Härnösand.

All tillgänglig personal är sysselsatta med att laga tak som blåst sönder under stormen förra veckan.

Vi träffar Fredrik och hans kolleger på toppen av Härnösands teater, 20 meter ovanför marknivån. Hela takkonstruktionen har blåst all världens väg. Takpappen och det underliggande isolersiktet har spridits över Mellanholmen.

Vatten har läckt ner på stora scenen där Mittrevyn repeterar för fullt.

– Dessbättre påverkas inte revypremiären, säger scenmästare Hasse Nyström som visar ett skadat scengolv som nu måste bytas ut.

Det skadade golvet ligger närmast innerväggen och därmed kan repetitionerna fortgå som planerat.

– Vi var oroliga för att den tekniska utrustningen också skulle skada, dessbättre blev det inte så, säger Hasse Nyström.

Y-plåt har lagt ut ny isolering som ska klass med en takpapp som bättre står pall för stormar. Pappen kommer att skruvas fast i stället för att limmas.

Härnösandsbördige Ken Jonsson från Nynäs plåt i Stockholm jobbar med att bära upp takpappen. Hans firma har lejts in av Y-plåt.

– Det är hur mycket som helst att göra, säger Ken Jonsson.

Fredrik Dinse berättar att man har en lång kö av fastighetsägare som vill ha hjälp.

– Vi koncentrerar oss på de större fastigheterna och våra fasta kunder, förutom Teatern har vi också ett större jobb på Brännaskolan i Härnösand, berättar han.

Vanliga villaägare som har fått skador på sina hus kan räkna med väntetider med att få hjälp.

– Vi ger dem rådet att skydda sina tak med presenning för att minimera risken för vattenskador. Och att man tar bort lösa föremål som kan skada tredje person, säger Fredrik Dinse.