Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågförseningar kan minskas

Annons

För få depåer för underhåll av tåg och för låga straffavgifter för förseningar. Det är några av bristerna som Riksrevisionen pekar ut i sin granskning av punktligheten i tågtrafiken i Sverige.

Tågförseningar kan inte bara förklaras av otillräckliga investeringar. Det går att effektivisera planering och styrning som skulle ge effekt på punktligheten utan stora investeringar i infrastruktur. Det anser Riksrevisionen som granskat om regeringen gett ansvariga myndigheter och aktörer förutsättningar som bidrar till punktligheten.

Granskningen visar på en rad brister. Till exempel får Jernhusen, som ansvarar för underhållsdepåer, en rejäl känga för att inte ha byggt depåer i takt med den ökade trafiken. Nu ligger underhållsdepåerna ofta fel till, vilket får till följd att tomma tåg måste köras långa sträckor för att komma till en depå och få underhåll. Tomtransporten bidrar till trängseln på spåren och kostar stora summor.

Riksrevisionen kritiserar också den låga förseningsavgiften, 10 kronor per förseningsminut.

Den är minimal och ger absolut ingen effekt. Avgiften ger inte incitament för någon aktör att vidta åtgärder, säger Monica Rupprecht Hjort som lett granskningen.

Ett annat problem är att punktlighetsstatistiken brister. Det är svårt att avgöra vem som orsakat förseningen och därför ska betala avgiften.

Resenärer som svurit över försenade tåg kan ha svårt att känna igen sig i Trafikverkets redovisning av punktligheten. Redovisningen är helt enkelt inte relevant, konstaterar Riksrevisionen.

Statistiken ger ingen bra bild över hur punktligheten varierar med hänsyn till vilken veckodag eller tid på dygnet tåget går, hur många som reser eller punktligheten efter årstider. Statistiken är så grov att variationerna jämnas ut och punktligheten ser därmed bättre ut. Dessutom ingår inte inställda tåg i statistiken, trots att de för resenären kan vara den ultimata förseningen.

Mer läsning

Annons