Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tage Berglund gillade att vara ute i skärgården – bland favoriterna fanns Lillkroken och Klösan

Vår pappa Tage Berglund, Svedjeholmen, har avlidit. Han blev 95 år. Närmast sörjande är två döttrar med respektive samt sex barnbarn

Pappa föddes i en stor syskonskara. Hans far var fiskare och under pappas barndom bodde familjen på Grisslan från vår till höst. På vintrarna bodde familjen i Svedjeholmen, på den plats där pappa sedan bodde i hela sitt liv.

Han gick sex år i folkskola, ibland på Grisslan och ibland på fastlandet. Han började arbeta tidigt. Första jobbet var att tova luddor. Egentligen ville Tage Berglund lära sig till murare, men familjen behövde pengar så han fick börja på Domsjöfabriken i stället.

Han arbetade hela sitt liv åt MoDo, först i kokeriet och sedan på personalkontoret.

På dans i Trehörningsjö mötte han den vackra flickan som sedan blev hans fru och vår mamma. De gifte sig 1953 och bosatte sig i Svedjeholmen i ett hus som pappa redan byggt. 1955 föddes äldsta dottern och 1958 kom lillasyster. Två av Tages syskon byggde sina hus intill pappas och därför fick vägen namnet Syskonhemsvägen.

Tage Berglund hade många intressen och tyckte om att vara aktiv. Att ta familjen med ut i den egna båten om sommaren var viktigt för honom. Den första båten, Glitter, var en Pettersonbåt i mahogny, eller herrskapsbåt, som farmor sa. Favoritställena var Lillkroken och Klösan. Ibland åkte han och mamma lite längre och campade i båten. Hans senaste båt hette Maria och var byggd på Trysunda. När vi var barn tillbringade familjen alltid en vecka på Sandviken, Ulvön.

Fiske var ett annat stort intresse. Han var med och startade MoDo:s Fritids- och sportfiskeklubb och var dess ordförande i många år. Han fiskade mycket i Bärmsjön och Volmtjärn. Familjen hyrde ofta en MoDo-stuga under en vecka i Borgafjäll, Grönfjäll eller Klimpfjäll. Ibland blev det fiskeresor till Norge eller Råstojaure.

Tage har alltid sjungit i kör. Han har varit med i flera körer; Alfredshems manskör, Kempekören, Själevads kyrkokör och Allmänna Sången. När han blev pensionär gick han kurser i akvarellmålning och oljemålning och tyckte om att måla tavlor.

Efter vår mammas död 2014 blev livet ensamt för Tage. Han tyckte dock om att sitta på sin altan och se båtarna gå förbi på älven. Han var en hockeyentusiast av stora mått och följde alltid Modo:s matcher på TV.

Det var mycket viktigt för honom att få bo kvar i sitt hus till sin död. Tack vare hemtjänsten blev det möjligt. Vi är väldigt tacksamma för den underbara vård och omsorg pappa fick av Hemtjänsten i Svedjeholmen.

Döttrarna Kerstin och Annika