Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåg ställs in efter stormvarning

Annons

I morgon väntas riktigt busväder över Götaland. Ett djupt lågtryck från Atlanten för med sig stormvindar. SMHI utfärdar en klass 2-varning till havs och på land och flera tåg ställs in.

Höstens första storm närmar sig och SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Skagerack, Kattegatt och Bälten i morgon. Under eftermiddagen har SMHI utökat varningen, som nu omfattar stora delar av västra och södra Sverige - Västra Götaland, Halland, Skåne, delar av Jönköpings län, Kronoberg, Gotland och Öland. Stormbyar väntas över öarna i morgon kväll.

Ute tills havs kommer det att blåsa upp till 24-28 meter per sekund i medelvind. In över land handlar det om stormbyar, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Det djupa lågtrycket väntas dra in över västkusten under eftermiddagen. För Hallandskusten väntas snudd på orkanvindar. Sedan rör sig lågtrycket vidare i en nordostlig bana över Götaland.

Det kommer att blåsa som mest under natten till tisdag, riktigt busväder. Lite tur i oturen är att det passerar när de flesta håller sig inomhus, säger Frost.

Flera tåg kommer att ställas in i södra Sverige på grund av det annalkande ovädret, meddelar Trafikverket. Bussar ersätter tågen och avstängningarna gäller från måndag klockan 17 till tisdag klockan 12. De sträckor som i nuläget stängs är främst Halmstad-Värnamo, Kalmar-Hultsfred, Karlskrona-Kristianstad och Malmö-Simrishamn. Även godstrafiken på sträckorna Älmhult-Olofström, Berga-Oskarshamn Blomstermåla-Mönsterås och Torup-Hyltebruk ställs in.

Det kan bli fler sträckor som ställs in. Just nu sitter vi och planerar tågtrafiken för region väst och undersöker om det finns banor där som behöver stängas. Men prognosen för stormen kan ändras, det är ännu ett dygn dit, säger Jonas Bengtsson, pressinformatör på Trafikverket.

Trots att mycket kraftledningar är nedgrävda räknar elbolagen med störningar.

Vi går upp i beredskap. Montörerna i de områden som omfattas kommer att vara på tå, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef för Vattenfall.

Till tisdag morgon väntas vinden avta.

I England och Wales uppmanas människor att förbereda sig på kraftiga skyfall och orkanvindar under i kväll och i morgon, rapporterar BBC på nätet.

Det förutspås att det kommer blåsa upp till 36 meter per sekund när vindarna drar in över sydvästra England och sedan fortsätter norrut och österut. Gränsen för orkanstyrka går vid 32,7 meter per sekund.

Ett tågföretag råder människor att inte resa överhuvudtaget, enligt BBC.

Premiärminister David Cameron twittrar att han har varit i kontakt med departement och myndigheter för att försäkra sig om att åtgärder vidtas för att skydda människor från stormen som fått namnet St Jude.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) utfärdar stormvarning för stora delar av landet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Under måndag eftermiddag och kväll förväntas vindarna nå kuling- och stormstyrkor. Vid kustområdet Vadehavet på Danmarks västkust kan det blåsa upp till 28 meter per sekund, enligt DMI.

Men det kan även bli orkanstyrkor innan vindarna avtar, vilket förväntas ske under natten till tisdag.

Mer läsning

Annons