Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för kloka ord om handeln i Örnsköldsvik – viktigt med ett levande centrum

Annons

Tack Tommy Dickens och Per-Eddie Bjuggstam förde ett inspirerande samtal i Radio Nolaskogs om översiktsplanen för Örnsköldsviks centrum för kort tid sedan. Jag tänker framför allt på alla kloka ord om handeln som av deras resonemang verkar vara tämligen styvmoderligt behandlad i planen.

Det är viktigt med ett levande centrum, skriver Sven Lindblom.

Jag erkänner villigt att jag inte läst de 65 sidor som planen omfattar. Där har båda givetvis en poäng i att det är alldeles för mycket text. Dessutom berättar de att det är många upprepningar vilket tyder på att en redigerad kraftigt nedkortad version bör tas fram.

Örnsköldsvik har varit vinnare av utmärkelsen årets stadskärna både 2001 och 2008 och var långt framme i nomineringsprocessen för att vinna även 2018. En stor del av äran för detta tilldelar jag Tommy Dickens som varit planerare och planeringschef i kommunen från 1976 till sin pensionering. Per Eddie Bjuggstam har varit den ledande arkitekten inom husbyggnad. Tillsammans har de en enorm erfarenhet och det var intressant att följa deras resonemang. De är inte överens om allt.

Tommy Dickens var som planeringschef mycket angelägen om handeln i stadens centrum. Jag har jobbat på ÖA och var kommun- och landstingsreporter från 1980, och har därmed följt hans karriär på nära håll. Det har funnits politiker och partier, jag vill i dag inte peka ut någon, som haft Skara sommarland och externa stormarknader som förebilder. Mycket tack vare Tommy Dickens har vi sluppit detta i Örnsköldsvik.

För några år sedan promenerade jag en söndag med mina barnbarn i ett tomt och ödsligt Sundsvall. När vi passerade Knaust hörde jag ett par på andra sidan gatan som beklagade sig. "Här finns knappt en människa alla är i Birsta", kunde jag uppfatta.

En av mina allra märkligaste upplevelser på ÖA var när jag på tidigt 80-tal skickades till Folkets hus för att lyssna på en debatt om parkeringsfrågorna mitt på blanka förmiddagen. Och till min mycket stora överraskning visade det sig att till och med köpmännen motsatte sig att ett parkeringshus skulle byggas på det som då kallades Tingshustomten. I dag finns där p-huset, mitt emot ÖA. Jag var ny i staden och förundrade mig över att inte ens köpmännen förstod att deras kunder behövde parkeringsplatser.

Mer och mer har jag under årens lopp förstått att Tommy Dickens haft motstånd mot extern handel och att han har en stor andel i att Örnsköldsvik har en levande stadskärna. Det är givetvis politikerna som beslutar. Men besluten tas på underlag av det som sägs i det dagliga arbetet och de konkreta förslag som sedan läggs fram.

Tommy Dickens och Per-Eddie Bjuggstam är i programmet, som är lätt att hitta under "Radio Nolaskogs", överens om att det är handeln som är hjärtat i staden. Handeln ger också ett mycket stort antal arbetstillfällen. Och för alla som bor i kommunen är det viktigt med ett levande centrum när de åker till staden.

Sven Lindblom

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons