Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta tag i problematiken med skolan från grunden – för Örnsköldsviks framtid

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

Allt började med läckage på Parkskolan. Nu kommer också ytterligare brist på förskoleplatser och inställda lektioner för att behöriga ämneslärare saknas och samtidigt ett påtalat underskott.

Man har haft svårt att ta tag i ”utmaningen” och vända skutan och på senare tid har man börjat tala i termer som besparingar. Var ska man börja? Kulturskolan eller Komvux? Lärare eller material? Stämningen känns lite smått obehaglig.

Och slutligen, för att slå spiken i kistan, får vi veta att det var fel räknat i prognosen. Man hade visst missat någonting. En felberäkning av underskottet, ytterligare 16,5 miljoner minus.

Alltför länge har Socialdemokraterna lidit av en maktfullkomlighet, inte lyssnat på oppositionen för att man varit rädd att någon annans åsikt kan vara av vikt. Det får man kanske äta upp nu.

Det här är egentligen inga nyheter. Vi har haft stora kostnader vad gäller hyra för paviljonger. Socialdemokraterna och Per Nylén deklarerade tidigare för oss att man valde att dra in på underhåll av skolbyggnader för att istället få råd till löner inom välfärden.

Bildningsnämnden har varit en underfinansierad och bortglömd nämnd i åratal. Nu börjar Socialdemokraterna, lyckligtvis nog, agera trots att varningslampan blinkat i flera år.

Redan för 15 år sedan fick bildning klart för sig att flera skolor i Örnsköldsvik inte håller standarden. Trots dessa varningar reagerade inte bildningsnämnden och därav stora underskott.

Det är en del av sammanhanget, men vem får betala? Svaret är att det våra medborgare som får betala Socialdemokraternas springnota.

23,5 miljoner minus låter kanske inte som mycket pengar i sammanhanget, men för våra företagare, föräldrar, far- och morföräldrar som bidragit till den kommunala kassan, vad har de fått tillbaka?

Situationen kan inte längre kallas för utmaning. Det är ett problem.

Kristoffer Park (S), bildningsnämnden ordförande i Örnsköldsvik, här får du ett gott råd av oss: Ta ingen springnota den här gången. Låt oss ta tag i problematiken från grunden. Om inte för Örnsköldsviks budget, åtminstone för oss barn och unga och vår framtid!

Julia Jäger, ordförande, Felix Frölander, vice ordförande, Elsa Siljedahl, ledamot, Jeanette Karlsson och Linnea Berggren, MUF Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel