Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta loafers eller kilklack till balen

Loafers är heta. Platåskor likaså. Och ska skorna matcha något så är det accessoarerna, inte själva balklänningen. Det anser stylisten Linn Gustafsson.

– I sommar är det väldigt mycket kilklackar, säger Linn Gustafsson, stylist på Aftonbladets Sofis mode. De ska gärna gå in i skon och skinnet ska gå ner i klacken. 

På visningar världen över har modellerna inte bara burit kilklackar utan även skor med mycket detaljer.
– Skorna får gärna ha en konstig klack eller mycket nitar. Platå är också jättemodernt, förklarar Linn och tillägger:
– Men det är inte alls viktigt att skorna är höga. Det är väldigt fint att ha ballerinaskor eller andra låga skor, men det man ska tänka på är att de flesta baler har en dresscode. Det kanske inte är så bra att bära kängor, utan respektera den dresscode som finns och se till att vara lite klassisk. 

Om man trots allt vill gå i högklackat så ska man vara noga med att träna innan.
– När jag skulle bära höga skor var jag tvungen att gå i dem varenda eftermiddag, berättar Linn. Det jag lärde mig var att man ska ta ordentliga kliv. Inga älgkliv, men så det ser bra ut. Köp skorna på öppet köp ifall du skulle ångra dig och kom ihåg att sträcka på dig. 

Linn tycker inte att skorna ska matcha balklänningen, utan att de ska gå ihop med accessoarerna.
– Jag tycker att man ska försöka jobba med färger. Skorna och väskan kan gärna gå i samma färg, men inte balklänningen. Om jag hade gått på bal hade jag nog valt en ljus klänning, en snygg kavaj, en grå väska och ett par gråa skor. I år är det väldigt modernt att bära ljusa färger till studenten. 

I de flesta städer kryllar det av skobutiker. Vissa med dyra skor, andra med lite billigare.
– Skorna behöver inte vara dyra, men jag tycker man ska försöka tänka lite på kvalitén. Det är bra att köpa ett par skor som man kan ha resten av sommaren och inte bara under balen. Många budgetkedjor har blivit jätteduktiga på att göra billiga skor med bra kvalité. 

Har man dock varken pengar till att köpa billiga eller dyra skor, har Linn några bra knep.
– Man kan köpa små accessoarer och klistra fast på sina gamla skor. Detaljer som nitar, paljetter och rosetter är jättefint och det kan man köpa på en pysselbutik. Gillar man indianmode kan man också klistra fast fjädrar.


Så var det dags för killarna att välja ut pjucksen inför den väntande studentbalen. Traditionella knytskor funkar, men loafers är lite extra heta just nu. 

Till studentbalen är det något formellt och stilrent som gäller.
– Men det får inte vara tråkigt, det ska vara ungdomligt, hävdar Victor Lindmark på Crispin. Exempelvis kan man ha en snygg söm eller något annat utmärkande ungdomligt på skon. 

Han berättar att han själv skulle ha valt en snygg svart loafer, eftersom att de är väldigt trendiga i vår.
– Det är mycket loafers i vår, det är det som gäller. Så ett par svarta finskor. Annars fungerar ju alltid ett par traditionella svarta knytskor. 

Att skorna matchar kläderna är väldigt viktigt, menar Viktor. De måste passa ihop - men därmed inte sagt att de behöver ha samma färg. Det kan tvärtom vara snyggt att välja en färg som bryter av mot kostymen. Huvudsaken är att de följer samma stil.
– Jag skulle exempelvis inte ha valt ett par sneakers till en bal, utan det bör vara finskor som fungerar ihop med resten av klädseln. 
Han fortsätter:
– En färgglad sneaker tycker jag inte alls skulle fungera en bal. Det är viktigt att skorna följer klädseln stilmässigt. 

För dem som vill sticka ut ur mängden har Victor två förslag.
– Man kan försöka matcha skofärgen med sin kavaljers klänning. Det är kul! Samtidigt är det inte för mycket. Annars kan man använda något som bryter av lite mot kostymen, typ grått eller brunt till en svart kostym. 

Om man inte har råd med, eller helt enkelt inte vill köpa ett par nya skor, vad kan man göra då?
– Om man har ett par svarta skinnskor så finns det ju färgade skokrämer man kan använda. De färgar om och fräschar upp skon, samt återfuktar skinnet. Och byta till nya skosnören, det är det många som glömmer. Ett par nya skosnören på nyputsade skor fungerar fint.