Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta hjälp av flygklubbarna för att få en effektivare spaning efter skogsbränder

De senaste dagarna, eller veckorna är det ju egentligen, har vi kunnat följa tidningarnas uppdateringar om skogsbränderna som härjar runt om i Sverige. På sociala medier har sida upp och sida ner fyllts av artiklar, bilder och kommentarer om bränderna.

Det är allt från vad regeringen borde göra, uppmaningar från brandmännen om att nyfikna ska hålla sig borta, till vad man som privatperson kan göra för att hjälpa till. I såna här extrema situationer så behövs all hjälp som går att få, och det väcker då också en tanke hos mig – varför får inte alla som har möjligheten, hjälpa till?

För att upptäcka en skogsbrand så är det ovärderligt med spaning från luften, med flygplan. Det finns idag både professionellt flyg, men även mindre flygklubbar runt om i Sverige som tar sig an denna typ av uppdrag. På så vis kan man snabbt upptäcka en brand innan den har blivit ohanterbar.

Det finns klubbar som vill stå till tjänst med att spana efter skogsbränder, men som inte får det. Det är bland annat klubbar med så kallade ultralätta plan, så kallade UL-plan. Dessa plan har en startvikt på max 450 kg, det är ungefär planets vikt samt två personer i planet.

Det vore klockrent om räddningstjänsten kan nyttja dessa klubbar och deras plan för att spana efter bränder. UL-plan är även betydligt mer bränslesnåla, vilket är en positiv miljöaspekt.

Jag förstår att det förr var ett problem att använda UL-plan för brandsskyddspan då utrustningen vägde en hel del. Det var en säkerhetsrisk för piloterna om man överbelastade planet. Men den utrustning som idag krävs för att kunna utföra uppdraget väger i princip ingenting, och är inget som påverkar planets max-vikt.

Jag vill att Örnsköldsviks kommun tillsammans med regionen tar initiativ till att göra det möjligt att använda UL-plan för att spana efter skogsbränder. Det krävs en översyn av MSB:s riktlinjer och Transportsstyrelsens föreskrifter så att de blir anpassade till dagens teknik och flygplan.

Det krävs utbildning och ersättning till UL-planens piloter. Varför håller man fast vid bestämmelser som är förlegade, då en uppdatering skulle kunna få fler att delta i spaningsarbetet av bland annat skogsbränder?

 Vi måste göra det lättare för den som vill och kan, att hjälpa till.

André Strödin

Liberal kandidat till kommunfullmäktige och regionfullmäktige

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel