Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta en seglats med Briggen Gerda

Vad sägs om att ta båten istället för bussen mellan Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik? I sommar blir det möjligt, när Briggen Gerda från Gävle kommer på turné.

Hon är redan en turistattraktion söderöver. Nu är det tänkt att Briggen Gerda även ska börja segla i Ångermanland varje sommar.

- Intresset har varit makalöst. Vi är chockade. Vi är inte vana att få så här mycket hjälp som vi har fått från norrlandskommunerna, säger Leif Hållander, ordförande i föreningen Briggen Gerda.

Briggen Gerda är en kopia av ett handelsfartyg från 1868. På den tiden fraktade hon mest handelsvaror i form av järn, trä, lera, kalk och kol till hamnar i Medelhavet och England, men hon gjorde även några turer i Norrland under sina 60 år i trafik.

- Gamla Gerda har varit upp till Kramfors under sågverkens tid, säger Leif Hållander.

För hennes yngre syster, som började segla 2006, blir sommarens seglats däremot den första i Ångermanland. I fjol besökte hon Sundsvall, men vände sedan söderut igen.

- Jag tror att det här kan betyda större intresse och förståelse för det maritima och den historia vi har här uppe i Ådalen, säger Ove Lundgren på ABF Ångermanland som hjälpt till att organisera och samordna briggens besök.


SARA-LENA BRÄNNSTRÖM