Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta emot flyktingar ska löna sig

Annons

Kommuner som tar emot många nyanlända flyktingar i förhållande till sin storlek kommer att få högre ersättning från staten. På samma sätt sänks pengen till dem som tar emot få flyktingar.

Totalt ska ersättningen till kommunerna öka med drygt 1,1 miljarder kronor 2014-2017, enligt ett förslag från regeringen.

Kommuner som Södertälje och Eskilstuna kommer att få högre ersättning och Vellinge och andra får lägre. Det är en tydlig signal till dem som inte tar solidariskt ansvar. För mig är det tydligt att solidaritet ska löna sig, förklarar integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på en presskonferens.

Han ser ingen risk för att de kommuner som redan i dag tar emot få flyktingar nu kommer att ta emot ännu färre när ersättningen sänks.

Nej, det är ett starkt incitament för att ta emot fler. Det är stötande att några kommuner tar emot så få. Flyktingmottagandet är ett nationellt ansvar, säger Ullenhag.

Vellinge tar emot 1 flykting per 1 000 invånare, medan en kommun som Sorsele tar emot 25 per 1 000 invånare.

Andra förändringar som görs är att startpunkten för etableringsplanens 24 månader med stödinsatser flyttas till den tidpunkt då en nyanländ med uppehållstillstånd tas emot i en kommun. I dag gäller den från det att uppehållstillstånd beviljats. Syftet är att öka incitamenten för såväl nyanlända som kommuner att påskynda kommunplaceringen.

Ett annat förslag som kommer under hösten är krav på nyanlända att acceptera ett erbjudande om lämpligt arbete. En sanktion - oklart vad - kommer att införas för de som inte gör det.

Vi ska närma oss hur a-kassan fungerar, där man i dag är skyldig att acceptera ett anvisat arbete, sade Erik Ullenhag.

Det nya ersättningssystemet träder i kraft 2014 och innebär bland annat att grundersättningen en kommun får för att teckna avtal om flyktingmottagande sänks från 444 000 kronor till 222 000 kronor. Samtidigt höjs ersättningen för de kommuner som tar emot flyktingar från anläggningsboenden. Utöver schablonersättningen får en kommun 15 000 kronor per individ. De kommuner som tar emot högre än medianvärdet för riket får också extra pengar.

Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), välkomnar regeringens förslag.

Det ligger i linje med vad SKL:s styrelse vill ha. Vi tycker att det är bra med en ökad differentiering, där de som har en tyngre börda kompenseras, säger han till TT. Det är också bra att det blir ett tillskott på drygt en miljard kronor. Det fanns tidigare en oro att det bara skulle ske en omfördelning, säger Anders Knape.

Mer läsning

Annons